Следете безплатния АгриНар на Агри.БГ!

В условията на изолация, замразяване на обществения живот и задаваща се икономическа криза, предизвикани от световната пандемия на коронавируса COVID-19, Агри.БГ започна поредица от безплатни уебинари, посветени на земеделския сектор. В тях водещи експерти от бранша, анализатори, представители на институциите и земеделци ще споделят своите прогнози, съвети и наблюдения върху селското стопанство в България и ще отговарят на въпроси, касаещи фермерите.

Следете Агри.БГ за повече информация за предстоящите издания на АгриНар!

 

Цените на царевицата най-пряко поеха ефекта от разпространението на COVID-19 и от спада в цените на петрола, коментира агроанализаторът Стилиян Гребеничарски, който се включи в първия по рода си АгриНар, организиран от Агри.БГ и посветен на селското стопанство, и въпросите, касаещи фермерите.

Анализатор: Агробизнесът има сравнителен имунитет срещу кризи

Преди пандемията пазарната 2019/2020 г. беше третата поред на спад на преходните запаси на царевица на пазарите на пряко търгувани селскостопански суровини. А този фактор най-силно влияе на цените и дългосрочните им тенденции.

Това са три поредни години, в които потреблението изпреварва производството. По предварителни прогнози тази пазарна година трябва да завърши с преходни запаси в размер на 26% от глобалното потребление. Толкова нисък дял не е имало от 2013-2014 г. Изключвайки пандемията, това е много силен фундаментален фактор, който подкрепя цените на царевицата.

ГЛЕДАЙТЕ ТУК ЦЕЛИЯ АГРИНАР "АГРОПАЗАРИТЕ И COVID-19"

>>>

>>>

ГЛЕДАЙТЕ ТУК ЦЕЛИЯ АГРИНАР "АГРОПАЗАРИТЕ И COVID-19"

В САЩ около 40% от царевицата отива за производството на етанол и биогорива. Тази тенденция започна преди около 15 години и даде старт на огромен бум в глобалното земеделие - използването на все повече агросуровини за производството на енергийни суровини - блендове за горива.

В последните седмици и месеци със спирането на транспорта и туризма потреблението на петрол се сви шоково - с около 20% в глобален план. Съответно спадна и търсенето на етанол за блендове за горива, а цената му удари историческо дъно. После имаше известно възстановяване.

Не бива обаче да изпадаме в твърде черни краски, защото това не е едностранно, обясни Гребеничарски. При спад на цената на петрола наполовина в рамките на месец намалението на цената на царевицата е едва с 9%.

Върху нея влияе и поскъпването на долара. Ако я разглеждаме през еврото, цената на царевицата няма реализиран чак такъв спад. Освен това нивото ѝ в момента е близо до две предишн дъна, а това означава, че нямаме исторически спад.

За да проследим цените на царевицата, трябва да обърнем внимание на няколко фактора, отбеляза анализаторът. На първо място - възстановяването на транспортния сектор, което ще отпуши търговията с петрол и съответно етанол.

Друг фактор е договорката между Русия, Саудитска Арабия и САЩ за съкращаване на добива на петрол. Тя не се забави в условията на криза и обтегнати бюджети на държавите. От значение е също до каква степен компаниите, произвеждащи горива и етанол ще успеят да издържат на текущия спад в потреблението.

Сигналите са, че голяма част от ликвидността, която се налива в момента в САЩ, ще бъде насочена към сектор Горива.

Сегашната криза поражда не само проблеми, но и много възможности. Цял комплекс от агросуровини влиза за производство на спирт и дезинфектанти. Дори да има спад на потреблението в една насока, това може да се компенсира от увеличението му в друга.

На глобално ниво се запазва и сравнително стабилно търсенето на фуражи - както в САЩ, така и в Европа. А Китай постепенно възстановява животновъдния си сектор, и по-специално свиневъдството.

Не бива да се пренебрегва и предлагането, посочи Гребеничарски. Ограничаването му ще води до бъдещо увеличение на цените на стоката. 

В Бразилия има много слаба първа реколта от царевица, заради суша. Площите на първата реколта там са обикновено около 1/3 от общите и дори при по-добра втора реколта, рекордите, които страната отбелязва напоследък, няма да се повторят. Бразилия през последните седмици внася културата, за да захранва животновъдния си сектор.

Закъснялата сеитба на царевица миналата година в САЩ се прехвърли в закъсняло прибиране на реколтата, съчетано с ранна зима, и около 5% от площите останаха неприбрани. Тяхната жътва продължава и през зимата и пролетта, а това е обвързано със загуби и лошо качество. Но всички оценки, правени като прогноза, не отчитат тези 5% забавена реколта.

НАЙ-ВАЖНОТО В АГРИ.БГ

Друг блатоприятен фактор е, че в сравнение с други суровини, царевицата поевтинява повече. За САЩ сравнението е със соята. Това оказва ефект върху избора на фермерите. Когато има спад в цените на царевицата и ръст в цените на соята, очакваме прехвърляне на повече площи към отглеждане на соя.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пролетната сеитба изостава

МЗХГ: За основните храни България е самодостатъчна

Прогноза: Рекордна зърнена реколта през новия сезон