В условията на извънредно положение предстои кампанията по събиране на розовия цвят, която е първа в земеделския календар. Междувременно непрекъснато се въвеждат мерки, с които да се гарантира българското производство в условията на криза.

Налага ли се по-дълъг срок за регистрация на розопроизводителите?

За важността на кампанията по събиране на розовия цвят, работната ръка и нужната воля за промяна, Агри.БГ разговаря с Христо Николов, председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ).

Към момента има ли проблем с регистрацията на розопроизводителите?

Ние сме в постоянна комуникация и с Областните дирекции „Земеделие“, и с министерството. Те ни уверяват, че абсолютно всичко си върви по план и няма причина за отлагане. Ако някои земеделски стопани си мислят, че ще си подадат декларациите за регистрация на 30 април и ще получат в същия ден удостоверения, това няма как да се случи. 

По-голямата част от земеделските производители спазват сроковете и коректно подават документите си. По места може да има проблеми, които идват от факта, че нерегистрирани земеделски производители тепърва се вписват като розопроизводители. 

Всички указания са публично достъпни. Призоваваме хората да четат и да се информират. Никой няма да им свърши тяхната работа.

От аграрното ведомство пуснаха указания за прибирането на розовия цвят в извънредното положение. Осъществими ли са според Вас?

Междуредовото разстояние при розите е от 2.80 м до 3.40 м. Традиционно се бере с по един човек на ред, което означава, че струпване на хора в самата градина няма. 

Проблемът за здравето на работниците, на земеделските стопани и на хората, които са на пунктовете, идва от там, че няма как да гарантираме безопасното им транспортиране. Ако самите работници са с ниски хигиенни навици, трудно можем да ги превъзпитаме. Пътуват по много хора в превозни средства. Ние ще осигурим лични предпазни средства и се надяваме, че ще спазят указанията. 

Съществени проблеми има и как ще става тегленето на цвета, защото всеки иска да е близо до кантара, да вижда какво показва и да си получи парите на момента. Такава е практиката от години и няма указания, които да могат да го променят.

Притеснява ни и използването на амбалажа за розовия цвят. Ние ще проведем разговори с колегите преработватели и ще настояваме да се вземат мерки. Нужно е всеки ден да се дава нов амбалаж, защото прехвърлянето на чувалите от ръка на ръка може да е рисково. В розовите градини ще създадем организация да има цистерни с вода и дезинфектанти.

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

Възможно ли е ангажирането в беритбената кампания на хора, останали без работа заради коронавируса?

Ние приветстваме тази политика, но трябва да отбележим няколко факта. Тези, които са временно безработни заради извънредното положение, са хора с професии, които не могат да бъдат задължени да дойдат да работят на полето, можем само да ги поканим.

От друга страна, тези хора нямат трудови навици по отношение на земеделието, нямат практика и тяхната производителност ще бъде изключително ниска. Ще ни отнеме много административно и организационно време, за да ги вкараме в работния процес. Но накрая на деня резултатът ще бъде катастрофален и за тях, и за нас. 

Вкарването на трайно безработни хора в земеделието е идея, която ние преди повече от година лансирахме. Ние настояваме хората, които са трайно безработни и стоят с години на социални помощи, да бъдат ангажирани минимум три месеца в годината в селското стопанство. Няма значение в кой сектор, трайно има недостиг на работна ръка в българското селско стопанство.

Възможно ли е решаването на проблема с работната ръка?

Над 90% от работната ръка в земеделието, когато става въпрос за ръчен труд, е на черно. Това е огромен проблем за земеделците. И администрацията го знае. Трябва да има сериозна политика и воля, за да се промени.

При земеделците този проблем вече е назрял и ние имаме волята да го променим. Еднодневните трудови договори са неработещ механизъм.

Само в кампанията по прибиране на розовия цвят се ангажират около 40 000 души за срок от 25 – 30 дни. Калкулирайте това колко еднодневни договора са. 

Трябва да се работи върху създаването на друга политика, която да стимулира хората да дойдат, да работят в селското стопанство. Там, където не могат да се стимулират дадени контингенти, трябва да се въведе дори задължителна форма. 

Всички браншови организации, вярвам, напоследък са с много добра комуникация с ресорното ни министерство, но то самостоятелно е безсилно да промени тези факти. Това е въпрос на комплексна политика и трябва да се създаде една кръгла маса, на която да седнат и да работят експерти от отделните министерства. 

Съжалявам, че намесваме политиката, но до голяма степен настоящите проблеми за целия сектор се дължат на липса на политики във времето.

Фермери, вижте как да сключвате сезонни трудови договори

Решими ли са тези проблеми в условия на криза и има ли притеснения в сектора?

Нека използваме тази тежка ситуация и да гледаме на кризата като на възможност. След като можем в условията на извънредно положение да намираме работещи за момента решения, нека тези решения се превърнат в устойчиви политики, които да съпътстват нашата работа и да я улеснят за в бъдеще.

Розовата кампания е изключително важна в момента. Ако тя се провали, рискуваме да пропаднат всички останали кампании по прибиране на плодове и зеленчуци. Затова тя трябва да протече гладко и безпроблемно и да даде пример на колегите. 

Нека всички останали браншови организации да дават предложения, защото това, което предстои при нас, след 10 - 15 дни ще застигне и тях. Сигурен съм, че и те има какво да кажат. Колкото по-рано заедно намерим адекватно решение, толкова по-добре за всички.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ДФЗ преведе 445 млн. лева за зелени плащания за Кампания 2019

Гледайте на живо: Десислава Танева и търговските вериги - съвместен брифинг

Министърът: Нямаме основания да забраним вноса и износа