Общо 51 дка е площта на новите полезащитни пояси, които ще бъдат залесени до края на годината по проект „Земите и горите на орела“ в Държавно ловно стопанство в Балчик.

Проф. Бозуков: Грешка ще е да се отделя БАБХ от министерството. Без контрол нещата ще са същите

29 дка от тях са засадени през пролетта на тази година. Това са три пояса с церови фиданки в землището на село Пряспа край Балчик. Въпреки високата влажност през това лято заради валежите и значителното затревяване, новите полезащитни ивици са в много добро състояние, съобщават лесовъдите.

До края на декември трябва да се заселят и останалите 22 дка с пояси. Те ще са разположени близо до село Селце, община Каварна. Там вече е извършена почвоподготовка и залесяването ще бъде с жълъди. От стопанството изчакват валежите да спрат, за да започнат работа по създаването на новите горски съоръжения.

Успоредно с есенното залесяване върви и изсичането на шест от изсъхналите полезащитни пояси от ясен в община Балчик. При половината работата вече е приключила, а при останалите ще бъде финализирана в края на месеца. През есента на 2022 година на мястото на премахнатите пояси ще се извърши залесяване с дървесни видове, типични за Североизточна България и по-устойчиви на променените климатични условия.

Решението за подмяна на изсъхналите горски насаждения идва след две години изследвания и наблюдения от страна на учени от Българска академия на науките и лесовъди. Те обявиха, че полезащитните пояси в Добруджа, особено в община Балчик, изсъхват заради нападение от неприятели, които увреждат дърветата и ги правят податливи на редица влияния, включително и на засушаване.

Бързото възстановяване на горските ивици е важно за запазване на биоразнообразието в Добруджа, съхраняване на почвената влага, защитата на земеделските култури и увеличаване на плодородието. Площта на поясите възлиза на над 78 000 дка, те обхващат 3 500 000 дка обработваеми земи и спомагат за нарастване на добивите от тях с 15 до 30%.