След продължителна и тежка кампания земеделските стопани от Добруджа успяха да засеят пшеница от новата реколта. Площите с жито в Добричка област възлизат на почти 1 млн. 160 хил.дка, показват последните данни на ОД „Земеделие“.

Слушайте в AgriПодкаст: В агросектора става напечено

Обичайно посевите със зърнено-житни култури са в диапазона от 1 млн.200 хил.дка – 1 млн. 300 хил. дка. 

„В момента пшениците са в сравнително добро състояние, няма притеснителни фактори, няма стрес, няма големи температурни амплитуди“, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Посевите са в различна фаза от развитието си, която се обуславя от дългата сеитбена кампания и конкретните дейности в дадено поле.

„Шарена е картината. По-ранните сеитби вече братиха, по-късните още поникват, има и такива, които тепърва ще поникват. Но това не е притеснително. Всичко е наред, имаме нужната влага и температура“, допълни Жекова. 

Следващите мероприятия в пшеничните посеви ниви ще бъдат февруари-март. Тогава земеделските стопани трябва да подхранят растенията. Как и с какви количества обаче ще зависи от цените на торовете. В момента амониевият нитрат вече е 1300 лв./тон – четири пъти повече в сравнение с цената преди година.

"Очертава се тежка финансова година. Не се знае докъде ще стигнат цените на торовете през пролетта. След подхранването трябва да се мисли за хербициди, фунгициди, инсектициди“, уточни Радостина Жекова.