2021 г. е знакова за Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич – учебното заведение отбелязва 115 години от създаването си. Още през 1906/1907 г. в него започва обучението на земеделците от цяла Добруджа.

Слушайте в AgriПодкаст: В агросектора става напечено

Всъщност за развитието на региона, от който зависи хляба на България, се мисли веднага след Освобождението, тъй като още през 1882 г. е взето решение за създаване на професионално земеделско училище с практическа насоченост.

Аграрната гимназия посреща своя празник с нова професия и въведено дуално обучение, разказва директорът Катя Пандерова. Най-новата специалност е „растениевъд в трайни насаждения“.

При дуалната форма учениците ще учат 3 години в класните стаи. След това, през втория гимназиален етап в 11 и 12 клас, те ще имат съответно по 2 и 3 дни седмично работа в реална работна среда. „За да разкрием такава паралелка, трябваше да проучим работодателите в региона и потребностите им. Оказва се, че интерес има. Работодателите предварително подават заявления при нас от какви кадри имат нужда“, уточнява Катя Пандерова. Между първи и втори гимназиален етап земеделските стопани ще подбират необходимите за тях кадри, които ще получават заплати за положения от тях труд. Новата специалност е актуална за Добричка област, тъй като проучването на Аграрната гимназия показва потребност от работна ръка в сферата на етерично-маслените култури и овощните градини. 

Теория и практика вървят ръка за ръка в специализираното училище. Учениците от различните професии показват своите умения на производственото поле на гимназията, което е 1780 дка. Там те още през октомври са засели пшеница. Успешно е прибрана реколтата от царевица с добиви от над 1 тон/дка, а от маслодайния слънчоглед са прибрали по 300 кг/дка. 

„За да разкажем за историята на училището, съвременните постижения и възможностите, които дава, с разрешение на община Добрич преди Коледа ще вдигнем шатра на центъра и там ще посрещаме гости“, допълни още Катя Пандерова. На своеобразния форум, съобразен с изискванията за предпазване от COVID-19, ще се съберат работодатели, медии, настоящи и бивши възпитаници на земеделската гимназия.