На финала на двойния си мандат като служебен министър на земеделието проф. Христо Бозуков сподели с Агри.БГ мнението си по актуалните за сектора теми.  Представяме на вниманието ви разговора ни в няколко части. 

Слушайте в AgriПодкаст: В агросектора става напечено

- Според Вас има ли резон в идеята Агенцията по горите и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да се отделят от министерството и да са на пряко подчинение на министър-председателя?

Това е политическо решение, ще се взема от новото коалиционно правителство на база на общата дискусия по този въпрос и ще бъде съобразено с приоритетите им на управление. 
Личното ми мнение по въпроса е, че това ще е грешка. Вече има предцедент с горите - изнесоха ги в агенция, после пак бяха върнати. БАБХ, според мен, трябва да бъде под шапката на министерството. 

- Въпросът е - ще се върши ли работата по-добре ако е навън или не?

Работата ще се върши добре, ако има контрол. Независимо къде бъде изпратен БАБХ - дори на Луната, както стана известно, ако няма контрол върху работата й, нещата ще продължат по същия начин. 

- Ако, обаче, агенцията е към министър-председателя, административната тежест и бюрокрацията ще се усложнят.

Точно така. И аз съм на това мнение. 

- Като казахте контрол, в началото на ноември обявихте, че 30% от заявените животни са виртуални. Докъде стигнаха проверките, имате ли вече пълна картина на ситуацията колко точно животни попаднат в т.нар. виртуални и започнаха ли вече да се прилагат санкции срещу нарушителите?

След проверка за виртуални животни: 9 от 15 животновъди са в нарушение

Там, където се установят нарушения, ще бъдат спирани средства, които се дават. По отношение на виртуалните животни, в качеството си на принципал министерството на земеделието извършва постоянни проверки заедно с експерти на БАБХ. 

- Остават ли тези 30% като цифра или има промяна?

Засега нямаме информация да има промяна. 

Очаквайте продължението на разговора с проф. Бозуков в Агри.БГ.