Руски дронове са атакували украински пристанища в южната Одеска област и в района на река Дунав, запалвайки едно съоръжение за съхранение на зърно, съобщиха украинските военни и местните власти, информира "Ройтерс", цитирана от Дневник. 

Това бяха поредните руски атаки срещу пристанищната инфраструктура на река Дунав, която Украйна използва за транспортиране на зърно до румънското пристанище Констанца, след като Москва се отказа от сделка с посредничеството на ООН, позволяваща на Киев да превозва зърно през Черно море.

"Врагът удари складове за зърно и комплекс за производство и транзитно прехвърляне в Дунавския регион. В складовете избухна пожар, който бързо беше овладян. Пожарникарите продължават да работят", казаха украинските военни в публикация в "Телеграм".

Военните публикуваха снимки, на които се виждат купчини зърно под изгорелия и разбит корпус на хранилището.

Губернаторът на Одеса Олег Кипер поясни, че атаката срещу областта е продължила три часа и украинските военновъздушни сили са унищожили девет руски дрона.

"За съжаление имаше удари в комплексите за производство и транзитно прехвърляне, където избухна пожар... Щетите включват съоръжения за съхранение на зърно", каза Кипер в "Телеграм".

Украинската противовъздушна отбрана съобщи по-късно в сряда, че е свалила 11 от 20 дрона, изстреляни от Русия през нощта.

Източник от индустрията заяви пред "Ройтерс", че украинските дунавски пристанища са били основните цели. Украйна управлява две големи пристанища на река Дунав - Измаил и Рени.

Дунавските пристанища на Украйна отговаряха за около една четвърт от износа на зърно, преди през юли Русия да се оттегли от подкрепяната от ООН сделка за осигуряване на безопасен износ на украинско зърно през Черно море.

Оттогава пристанищата са се превърнали в основния маршрут за износ, като зърното се изпраща на шлепове до румънското черноморско пристанище Констанца за по-нататъшен превоз.

Световните цени на зърното се повишиха по-рано този месец, след като Русия атакува Измаил и пристанището Рени.