Нова субсидия за румънските фермери за транспорт на зърно от Украйна поиска от Европейската комисия министърът на земеделието на северните ни съседи Флорин Барбу. 

Вижте още: Дългосрочни прогнози за цените на пшеницата

 

Земеделските производители ще получат плащане от 30 евро на тон зърно, ако ЕК приеме искането на Букурещ. За това съобщи самият министър в понеделник в интервю за предаването AgroStrategia по TVR 1, цитиран от agrointel.ro. 

Флорин Барбу уточнява, че след затварянето на черноморския коридор е поискал от Европейската комисия и еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски да вземат предвид субсидия на тон зърно  за транспорт.

„В първата фаза поискахме 30 евро на тон. Сега чакаме от 1 септември това да влезе в оценка на ситуацията, защото имаме право да вземем тези пари. През Румъния е най-безопасният транзитен маршрут за зърно от Украйна, но нашите фермери автоматично са засегнати. Трябва и сме длъжни да защитим румънските фермери.

Украйна поиска тази помощ за транспорт на зърно, защото закъсненията и разходите на превозвачите се увеличиха много, естествено времето за чакане на румънските фермери е същото. Тази ситуация ме накара да пиша и да предам на Европейската комисия, че докато предоставя на Украйна тази помощ и Румъния има право да получава тази подкрепа, тази компенсация от 30 евро на тон, която ще бъде разпределена на румънските фермери", казва румънският агроминистър. 

Вижте още: Калкулация: Полша иска от ЕС 1 млрд. евро за подобряване на украинския зърнен износ

 

По-рано този месец Полша представи на Брюксел оценка на необходимите инвестиции за увеличаване на износа на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. По разчети на правителството във Варшава общата стойност на тези инвестиции се оценява на около 1 милиард евро.