Последните години, преминали под знака на пандемия, климатични аномалии и война накараха анализаторите да се фокусират върху краткосрочните прогнози за движението на цените при зърното.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2023 г.?

 

Сега, за пръв път от много време насам те говорят и за по-далечното бъдеще. Накратко, прогнозите на всички стъпват основно върху ситуацията в Черноморския регион и в дългосрочен план обещават растеж. Според част от тях, растежът ще бъде плавен и постоянен, докато други са на мнение, че ще бъде с ясно изразен пиков характер.

Привържениците на второто мнение твърдят, че от тук нататък атаките върху всеки кораб или пристанищна инфраструктура в Черно море ще водят до рязко повишаване при цените.

„Тази ескалация повишава риска и предизвиква несигурност“, каза Ариф Хюсеин, главен икономист в Световната програма по храните на ООН. 

„Една единствена грешна стъпка, от която и да е от страните, ще има катастрофални последици за света, просто защото няма заместител на цялото зърно, изнасяно от Русия и Украйна през Черно море“, каза той.

„Сега знаем, че не можем да разчитаме само на Украйна за доставки на зърно от Черно море“, каза Кона Хак, ръководител на изследванията в селскостопанска търговска къща ED&F Man. 

„Цените на зърното ще останат високи и ще се покачват рязко всеки път, когато кораб бъде поразен или пък има нова атака срещу пристанищата. Регионът е твърде жизненоважен за пазара на зърно, за да бъде игнориран“, завърши Хак.

Други експерти са на мнение, че блокирането на способността на Украйна да изнася пшеница, ечемик, царевица и други зърнени култури отваря възможност пред Москва да вземе по-голям пазарен дял от световния пазар на зърно.

„Москва вижда възможност при която, ако извадите украинския дял от пазара, остава много повече за Русия“, каза Антъни Рицо, анализатор по земеделие и торове в консултантската компания CRU. 

„Виждам това като възможност за тях не само да отслабят финансирането на Украйна (чрез по-малко износ на зърно), но и да увеличат своето собствено“, завърши Рицо.

Пол Хюз, главен селскостопански икономист в S&P Global пък каза, че войната ще има по-голямо въздействие върху нивата на производство в Украйна, отколкото пропадналата сделката в Черно море, ограничавайки количествата, налични за износ близо до обемите, напуснали страната по алтернативни маршрути миналата година.

„Когато става въпрос за общия обем на износа на Украйна, ние не виждаме сделката за експортния коридор като ограничаващ фактор. Ограничаващият фактор ще бъде производството на Украйна, което от година на година пропада все повече“, каза той.

Провалът на инициативата за зърно „е съществен шок за украинските фермери“, каза Майкъл Магдовиц, старши стоков анализатор в Rabobank. Той каза, че сделката със зърното е дала на украинските фермери увереността да засеят „значителни площи“ миналата година, но сега, след като инициативата е отпаднала, те имат ограничени възможности за продажба на продукцията.

„Следващата година украинските фермери ще засеят много по-малко, предвид обстоятелствата“, добави Магдовиц. „Остава да видим как това ще се отрази на международния пазар, но би трябвало да повиши дългосрочния праг на цените, защото евтин доставчик ще напусне пазара.“

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!