Полша представи на Брюксел оценка на необходимите инвестиции за увеличаване на износа на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. 

Цените на зърното подскачат при всека атака по черноморските пристанища

Общата стойност на тези инвестиции се оценява на около 1 милиард евро, според PAP . 
Разширяването на граничните терминали за тежкотоварни камиони (Дорогуск-Ягодин, Гребене-Рава-Руска, Корчева-Краковец) и подобряването на железопътната инфраструктура изисква около 500 млн. евро, като Полша смята тези инвестиции за приоритетни.

Останалите, повече от 500 милиона евро, ще бъдат използвани, наред с други неща, за модернизиране на железопътните гранични пунктове между Полша и Украйна, изграждане на терминали за камиони и развитие на инфраструктура за контрол на движението на стоки на границата.

Тази информация е потвърдил пред изданието постоянният представител на Полша в ЕС Анджей Садош.
„След 1,5 години искаме да увеличим транзита на украинско зърно към трети страни, особено към Африка. Това обаче изисква инвестиции и ние повтаряме конкретните си искания към Европейската комисия за увеличаване на инфраструктурния капацитет“, казва той.

Дипломатът отбеляза, че Полша е инвестирала около 63 милиона евро, основно от национални средства, в подобряване на железопътната инфраструктура, разположена на граничните пунктове.