По събрания прашец от пчелите би могло да се разбере какъв е процентът на замърсяванията в различните райони по света. Български пчелари също бяха обучени да установяват това, съобщиха от Областния информационен център (ОИЦ) - Варна.

Ваксина срещу пестидици за пчели?

По време на заключителната конференция по проекта "Увеличаване на търговията и модернизацията на пчеларството и свързаните сектори в Черноморския басейн", който се финансира от Програмата за териториално сътрудничество "Черно море" 2014-2020 г. бяха коментирани доказателствата, че опрашваните от пчелите растения дават по-добри добиви, но състоянието на околната среда се превръща във все по-голям фактор.

В срещата, домакин на която бе Агенцията за икономическо развитие Варна в качеството й на партньор по проекта, се включиха пчелари и организации от пет страни от Черноморския басейн – Румъния, Молдова, Украйна, Турция и България. 

За да има добив на качествен мед, пчеларите трябва да имат знания и умения как да отглеждат пчелите. Затова по проекта е създадена мрежа от пчеларски производители в региона за създаване на контакти, чрез която да се даде тласък на трансграничната търговия, заявяват организаторите. В Черноморската мрежа на производителите са регистрирани 428 пчелари. 567 участници са преминали професионално обучение по пчеларство. Над 150 души са се включили в практически обучения на място в България, Молдова, Румъния, Турция и Украйна. 

ОИЦ - Варна: Разработен е каталог с всички пчелни продукти в Черноморския регион, 

„Ползите от меда и пчелните продукти са безспорни и всеизвестни. В някои турски болници те се използват като помощно средство при лечение на някои заболявания, изтъкна Мехмет Боздуган  -  координатор проект от южната ни съседка. 

За да се извлекат обаче ползите от това мощно натурално средство, трябва да се използва суров мед, който не е бил подлаган на висока температура, бе подчертано на срещата. Турция е вторият най-голям производител на мед в света след Китай със 110 000 тона годишно. Румъния е на второ място в Европейския съюз след Испания по брой пчелни семейства и на първо по добив на мед. Страната развива успешно сектора благодарение на финансовата подкрепа от европейските фондове и националния бюджет.