У нас като че ли сме скептични, когато се заговори за алтернативни лечебни практики. Една от тях е апитерапията, или лечение с кошерен въздух. Една такава дървена къща с осем пчелни семейства вече година привлича ентусиасти в полите на Витоша.

Важното - слушайте в AgriПодкаст

Неин инициатор в Боряна Първанова, която винаги е имала афинитет към пчелите и природата. Вдъхновена от една статия за ползите от така наречените пчелни стаи, тя решава да си направи такава в собствения двор. Разбрала е за други подобни инициативи, но нейната е била първата в столицата.

Стаята е построена върху кошери, като въздухът в нея преди това е минал през пчелното гнездо. Там той е филтриран, обогатен е с прополиса и изпаренията от нектара и прашеца, който пчелите събират. Ароматът е гарантиран, както и вибрациите и жуженето на пчелите. Според изследвания пчелите вибрират на честотата на човешкото тяло. Когато балансът в него се наруши, се появяват болки и дискомфорт. 

„Когато си легнал и под теб има близо 120 000 пчелички, които вибрират в една честота, това спомага за синхронизирането на всичко в тялото ти и помагаш сам организмът да се пребори с болежките си“, разказва Първанова за БНР.

Пчелните стаи функционират около три месеца в годината – от ранна пролет до края на септември. По нейни думи в Русия почти всеки пчелин разполага с такава къщичка, а в Словения те са вече част от местния туризъм. В Канада пък се правят на полето, като човек ляга директно върху кошера и се захлупва с капак.

Отскоро в пчелната стая на Боряна е поставен и стъклен кошер, където посетителите могат да наблюдават как живеят пчелите и как са разпределени ролите. Мечтата на Боряна е в София да има поне 10 пчелни къщички. Еднократно посещение обаче няма да свърши работа. Здравословен ефект може да има при поне 10-20 процедури всеки ден.