В последно време се говори често за ваксини, но не и за такива за пчели. Студент от университета Корнел в САЩ смята, че доколкото най-важните опрашващи насекоми редовно се сблъскват със смъртоносни пестициди, трябва да се работи върху ваксина, която да им помогне, информира propozitsiya.com.

Обсъждат се стимули за пчеларството

Джеймс Уеб дори вече е създал такава. Става дума за микрочастица с размер колкото зрънце прашец. Тя съдържа съединение, което неутрализира действието на един от пестицидите, който се използва често и е опасно за пчелите. Насекомите, които са ваксинирани, демонстрират по-висок шанс за оцеляване след попадане под въздействието на съединението малатион.

Ферментът, който съдържа ваксината, попада в храносмилателната система и разгражда малатиона преди той да достигне до мозъка на пчелата.

Първата ваксина е ефективна само срещу едно химическо вещество, но Уеб има амбицията да разработи още, а също така да създаде и препарат, който помага на дивите пчели.

Например същата технология с микрочастици, вдъхновена от цветния прашец, може да бъде използвана със специално масло, което попива някои пестициди като гъба. Така, когато пчелата тръгне да събира прашец, пестицидите няма да се връщат в околната среда.  

Засега не сме открили нито един пестицид, който да не може да бъде уловен с помощта на тази технология, казва Джеймс Уеб.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пчелна ферма залага на успех с крем-мед

Как дистанционното наблюдение помага на пчелите?

Пчеларите подават заявление за плащане по Пчеларската програма за 2021 г.