CLAAS заедно с нидерландския стартъп AgXeed разработва автономно селскостопанско превозно средство, научаваме от официалния сайт на компанията.

Фермер мести камък и променя държавна граница

AgXeed работи активно върху създаването на напълно автономна система със софтуер, пригоден за мащабиране, виртуални инструменти за планиране и т.н. Стартъпът разработва агросредство, наречено AgBot, което разполага с пълен комплект съпътстващ инвентар за работа на полето, на пасището и може да се използва при специални култури.

Както обещават разработчиците, автономният трактор ще се задвижва от дизел и ток и ще има колесно или верижно задвижване с мощност до 156 к.с. Той ще изпълнява широк спектър от задачи.

Създаването на съвместно предприятие ще ни даде достъп до иновативни технологии в родствен сегмент на пазара и допълва нашите проучвания в сферата на автономните трактори и роботизираната техника. От своя страна AgXeed получава изгода от споделения опит и познанията на нашия екип в различни отрасли, в частност в преноса на данни, интерфейса и автономното управление, казва генералният директор на CLAAS Group Томас Бек. Той допълва, че съвсем скоро продуктът ще бъде достъпен за фермерите.

Планирано е AgBot да се появи на пазара през 2022 г. В качеството на опции ще бъдат достъпни модели с вериги с ширина от 30 до 91 см. В съчетание с ниско максимално тегло (6 тона без баласта) ще бъде постигнато слабо уплътняване на почвата.

Автономният трактор ще разполага с всичко необходимо за изпълнение на обичайните задачи на полето. Той ще бъде пуснат на пазара в различни размери и класове мощност.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Излъчиха топ 10 земеделски робота на 2020 г.

Херцозите Уилям и Кейт се повозиха на трактор

Роботът, който чисти от плевели над 80 дка на ден