Нищо не стимулира така разработчиците, както конкуренцията. Поради това списанието Future Farming съвместно с международния форум FIRA обяви конкурс за най-добър робот на годината: Best Concept Field Robot 2020. Неотдавна всички кандидатури бяха оценени и бе обявен победител.

Бъдещето: Почвообработка без трактор

Повечето представени роботи са предназначени за борба с плевелите. Интересен момент е, че сред разработчиците на практика няма големи производители, макар да е всеизвестно, че корпорациите следят изкъсо развитието на технологиите. Те само чакат удобен момент, за да купят перспективни концепции.

В топ 10 на технологичните решения присъстват оригинални проекти, способни в бъдеще да спомогнат за устойчивото производство на храна. По правилник всички роботи трябва да са автономни, да не се базират на съществуващи трактори или автопилоти.

Nexus Robotics

nexus

Този робот за плевене позволява да се замени тежката земеделска техника с оператор на безпилотен маневрен механизъм. Nexus е способен да разпознава културите във всичките им стадии на развитие и работи без да ги поврежда.

CropHopper

HayBeeSee

Този робот тежи 3 кг и се придвижва благодарение на перките на дрон с оригинален механизъм за подскачане. CropHopper може бързо да се придвижва по полето и работи по-дълго време в сравнение с обикновен агродрон. Роботът има потенциал да обработва автоматично плевелите и да осигури растителна защита срещу вредители и болести.

Tevel Aerobotics Technologies

Tevel

Летящите автономни роботи са предназначени за събиране на различни плодове, включително ябълки, кайсии, круши, сливи, цитруси, авокадо и др. Всяка платформа е оборудвана с 6 дрона-събирача. Според резултатите от гласуването именно този агроробот е избран за най-добрият през 2020 г.

Fendt Xaver

Fendt Xaver

Роботът е снабден със сеещ апарат с дисков плуг. Задното колело на триколесното устройство отговаря не само за управлението, и за уплътняването на почвата в браздата. Xaver е способен да обменя информация с трактор с цел координиране на съвместно изпълнявани задачи.

Thingc Robotics

Thingc Robotics

Тази роботизирана платформа е мултифункционална и е с електричество управление. Предназначена е за плевене, но е снабдена с адаптер, който е съвместим с широк набор от земеделски инструменти.

iTarra

iTarra

Автономният многофункционален верижен трактор iTarra е оборудван с дизелов генератор.

Fieldwork Robotics

Този робот е предназначен за събиране на плодове и зеленчуци, включително деликатна култура като малината. Натискът върху манипулатора на робота се регулира в съответствие с изискванията на изпълняваната задача.

Robotics Plus

Безпилотният наземен механизъм UGV (Unmanned Ground Vehicles) е дело на компанията  Robotics Plus. Той автоматизира изпълнението на градинските дейности, за да се намали зависимостта от сезонната работна ръка. Интелигентна навигационна система позволява на робота напълно самостоятелно да се адаптира към ширината на редовете в овощната градина или лозовия масив. Платформата може да бъде дооборудвана с различен прикачен инвентар.

H-Wodka

H-Wodka

Това е многофункционален робот за повърхностна обработка на почвата, който е оборудван с ротационна брана и друг почвообработващ инвентар. Способен е и да плеви.

ETAROB

Този полеви робот се бори с плевелите в овощната градина, без да уплътнява почвата. На теория е способен да работи без прекъсване – 24 часа в денонощието. Идентифицира плевелите в движение с помощта на компютърно зрение.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Изобретиха трактор-велосипед

Тъмната страна на високотехнологичното земеделие

Фермерите имат нужда от различен тип роботи