Могат ли лазерите да ни освободят от пестицидите? Според Carbon Robotics отговорът е „да“. Сиатълската компания наскоро представи своя автономен Weeder  - трето поколение робот, който идентифицира плевелите и ги унищожава, без да уврежда растенията и почвата.

Тенденции в оранжериите: Пясъчен мулч и контрол на водата

Селскостопанскията робот с размерите на трактор, но използва прецизни системи от камери и лазери, за да унищожи само нежеланата растителност. Наричан „Убиецът на плевели“, Weeder всъщност е идеалната алтернатива на химическите препарати. Според изданието ZME science американските фермери все повече се отказват от използването на пестициди и търсят алтернативи. Докато някои преминават към биологично производство, други възприемат нови технологични разработки. Нараства и търсенето на непестицидни продукти от потребителите.

„Земеделските производители правят иновации повече от всякога, за да поддържат света сит “, заявява в свое изявление Пол Майкесел, главен изпълнителен директор на Carbon Robotics, и добавя:

 Нашата цел е да създадем инструменти за справяне с управлението и премахването на плевелите.

Автономният плевел безопасно и ефективно преминава през полетата за култури, за да идентифицира, насочи и премахне плевелите. За разлика от други технологии за плевене, роботите използват мощни лазери за унищожаване на плевелите чрез топлинна енергия, без да нарушават почвата. Това позволява на фермерите да използват по-малко пестициди и да намалят разходите за премахване на нежеланите растения. Земеделският робот прилича на голям куб на колела. Докато се придвижва през междуредията, 12-те му камери сканират земята. Бордовият компютър, задвижван от AI система, идентифицира плевелите, а лазерите с въглероден диоксид  ги убиват.

Той може да елиминира над 100 000 плевели на час и да плеви до над 80 дка посеви на ден.

„Потенциалът с тези нови роботи е най-високият, който съм виждал при някоя технология. Те ефективно се справят с някои от най-критичните проблеми в земеделието, включително прекомерната употреба на химикали, ефективността на процесите и труда. Тези роботи работят с различни култури “, заявява Джеймс Джонсън, фермер от долината на Карзалия.

Фермерите, които използват роботите, вероятно ще видят значително увеличаване на добива и качеството на реколтата си, считат от Carbon Robotics и поясняват, че липсата на хербициди и нарушаване на почвата проправя пътя за регенеративен подход, който води до здрави култури и по-високи добиви. Общите разходи също намаляват, тъй като роботите позволяват на фермерите да спестят от плащания за ръчен труд.

Новото поколение плевяща машина възбуди интереса и на биологичните производители. Въпреки високата цена от няколкостотин хиляди долара, роботът е възприет като икономичен път към биологичното земеделие, защото решава най-големия проблем в биоземеделието - рентабилният контрол на плевелите. 

И все пак възходът на автоматизацията в земеделието предизвика тревога у работниците, които разчитат на селското стопанство като основен източник на доходи. Едгар Франкс, политически директор в профсъюза Familias Unidas por La Justicia, базиран в Бърлингтън, Вашингтон, заявява пред Сиатъл Таймс: „Какво ще се случи с работниците, които направиха индустрията толкова печеливша? Селското стопанство, както и много други отрасли, се намира на решителен кръстопът."

Засега Carbon Robotics продава своите селскостопански роботи на фермери чрез директни продажби и то най-вече на западното крайбрежие на САЩ. Серията от 2021 г. вече е разпродадена, като нови модели за сезон 2022 скоро ще бъдат на разположение за предварителна поръчка, обещават от компанията и информират, че работят по софтуерни подобрения, които ще предоставят на фермерите още по-голям достъп до данни и информация в реално време