Може ли велосипед и трактор да се обединят в едно? Защо не?! Макар тези две превозни средства да са напълно различни, екип от разработчици ги комбинира, информира Agrarheute.com.

Фермерите имат нужда от различен тип роботи

Изобретението се нарича "aggrozouk". Представлява велосипеден трактор и се задвижва с човешка мощност и електрическа помощ, така че имате на разположение мощност от около 3 к.с. Към това необичайно превозно средство може да прикачите мотика или сеялка.

Aggrozouk е машина, чиято по-ранна версия бе представена на изложението Tech&Bio 2015. Днес тя има рамка с приставка за инструменти, която е монтирана на удобно за водача на машината място и може да се регулира по височина.

Как функционира тракторът-велосипед?

Шофьорът лежи на Aggrozouk и контролира посоката на движение с манивела. Двигател осигурява с мощ с помощта на две батерии.

Какви са възможните приложения на велосипедния трактор?

Тъй като този модерен трактор с педали има само наполовина по-малко конски сили от оригиналния модел на Dieselross, ясно е, че той може да има ограничено приложение. Например в солидарното земеделие или пък в малки стопанства.

Нашата машина предлага добра видимост към обработваемата земя. Тя е ергономична и конструктивно проста. С нея може да сеете и да обработвате по най-простия начин почвата. Олицетворява нашата визия за по-лесна механизация и ефективност в малък мащаб, казва екипът на Farming Soul по адрес на разработката.

Всеки може да конструира Aggrozouk

Според Farming Soul всеки може да си изобрети собствен велосипеден трактор. За целта дори компанията предоставя строителите чертежи напълно безплатно.

Двамата разработчици, които стоят зад Farming Soul, вече се поддържат от мрежата Atelier Paysan. Това е организация, която помага на биологичните фермери да развият техническите си умения и да усъвършенстват машините, които сами са проектирали. Atelier Paysan се стреми към екологични решения и независимост от големите бизнес партньори.

Следователно строителните чертежи на Aggrozouk са публикувани и могат да бъдат използвани от всички. По груби сметки трима души за 5 дни може да сглобят свой велосипеден трактор.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какво ще прави Бил Гейтс с толкова много земеделска земя?

Бъдещето: Почвообработка без трактор

Защо някои трактори и комбайни имат бели гуми?