Виждайки какво се случи след отварянето на иначе дълго подготвяния и обсъждан прием по подмярка 4.1, логично е да се запитаме – може ли същото да се повтори и при другата желана инвестиционна подмярка – 4.2. 

Времето: Валежите се запътват на изток

Служебният земеделски министър проф. Бозуков вече пое ангажимент пред бранша за удължаване на текущия прием по инвестиционната подмярка. На срещата с бранша стана ясно, че по подмярка 4.2 също е възможно да се получат неясноти. 

Индикативната дата в ИСУН за отваряне на този прием беше 17 май. В средата на месеца обаче от аграрното министерство дадоха нови осем дни за обществено обсъждане на насоките за кандидатстване. Пред браншовиците министър Бозуков обеща, че предстои по-детайлно обсъждане и до края на следващата седмица Управляващия орган на ПРСР ще изпрати необходимите материали до членовете на работната група, след което ще се проведе още едно видеоконферентно заседание. Днес, 21 май, министърът официално обяви: "Приемът по подмярка 4.2 ще бъде отворен в средата на месец юни".

Абсолютно задължително е в момента подмярка 4.2 да не се отваря преди 4.1, ако приемем, че втората бъде „свалена“ и върната отново в най-скоро време или приемът се удължи за по-дълъг период, коментират браншови представители пред Агри.БГ.

Опасенията им са, че няма да има експертен капацитет. Очакванията са по първата инвестиционна подмярка да бъдат входирани около 3-4 хиляди проекта, макар че към момента те са само три. Това означава, че експертите трябва да са роботи, за да могат да се справят, констатират запознати. От друга страна, една част от земеделците искат да правят и преработка, не само инвестиция в техника например, тоест имат и проекти по подмярка 4.2. Това означава, че на тях също ще им е нужно техническо време за подготовка и по двата приема.

От трета страна, от особена важност е сега браншът да постигне консенсус по исканията си преди отварянето на подмярка 4.2.

Има ли обаче време за умуване?

Според председателя на НАК Тодор Джиков проблемът не е във времето, а в желанието да се свършат нещата както трябва. Той е един от настояващите да се спре приемът по подмярка 4.1, защото по думите му в този си вид той е дискриминационен.

„Това няма да навреди по никакъв начин на фермерите, които вече са подготвили проектите си, просто ще ги подадат след един месец“, категоричен е Джиков и допълва: „Имаме две години, които следва да са достатъчни да направим инвестициите и по двете подмерки и да поискаме парите. Въпросът е вече как ще се справим с процедурите във Фонда.

Този въпрос си остава отворен, а на никой от наплашените вече от дългото чакане за одобрение и отпускане на помощта фермер не му се иска да преживява същото. Но изглежда нищо не обещава, че това няма да се случи. В миналогодишния прием по 4.2 например имаше проекти, входирани преди години.

Най-големият проблем при проектите е жаленето", заявява Джиков и обяснява: “След това приемът не се затваря, тъй като се допуска 130% от бюджета да се договаря с презумцията, че ще се намерят пари от другаде. Това, което се случваше, а не трябваше да го правят, е че не затваряха приемите, защото примерно имат на някой техен човек проект с по-малко точки и ако се намерят пари, проектът ще мине. Тази практика е изключително порочна и трябва да спре.“