ADIValor е компания, която от 20 години се занимава с рециклиране на пластмаса, използвана в селското стопанство. По случай годишнината си тя реши да осведоми широката общественост за същността на работата й. Успехът на сектора, в който работи, зависи от отговорността на всеки един човек, особено като се започне от фермерите, пише Pleinchamp.com.

Заговори се за рециклиране на емисии от едър рогат добитък

Създадена през 2001 г., ADIValor представлява цяла структура, която отговаря за събирането и рециклирането на пластмаса, използвана в селското стопанство. За мащабите на сектора може да съдим по статистиката.
Цифрите за 2020 г. говорят сами за себе си: днес има 300 000 фермери, които отделят време да събират и съхраняват пластмасовите си отпадъци, за да могат да бъдат рециклирани, т.е. почти всички земеделски активи. Благодарение на това участие и на френската система за сортиране на отпадъците, близо 90% от пластмасата се рециклира.

В продължение на 20 години ние ги призовавахме да сортират различните отпадъци, споделя Пиер дьо Лепинау.

По думите му интегрирането на разходите за рециклиране в цената на продуктите е ключът към успеха на френската система. Той изчислява, че сортирането на пластмаса от потребителя струва средно от 100 до 150 евро на година за операторите чрез този екологичен принос, в сравнение с повече от 300 евро годишно, ако всеки трябваше да се абонира за транспортна услуга за евакуиране на пластмаси поотделно.

Преломната 2018 г.

Пазарът на рециклирана пластмаса претърпява дълбока трансформация през 2018 г. Китайската народна република, която купува голяма част от чистите използвани пластмаси в света, спира вноса си за шест месеца. Тогава западните страни трябваше да се справят с много големи количества пластмаси, които да бъдат рециклирани, без да разполагат с адекватен индустриален капацитет. Това е ситуация, която е още по-сложна за селскостопанските пластмаси, които са мръсни и поради това не са много изгодни за рециклиране. След този епизод на деструктуриране, ADIValor започва да работи със своите индустриални партньори за укрепване на капацитета за рециклиране във Франция и Европа.

През 2022 г. първият в света завод за рециклиране на селскостопански мрежи ще отвори врати в Аргентан в Орн. Година по-късно ще бъдат отворени не по-малко от пет нови рециклиращи единици, включително четири във Франция и едно в Холандия, с капацитет за преработка от 40 000 тона годишно.

В момента можем да произвеждаме два пъти повече и всичко ще бъде продадено. Има перспективи, които чукат на вратата, но преди всичко са нашите исторически клиенти, които увеличават обема си, казва Ян Мениго, директор на завода SUEZ RV Plastiques Ouest в Оре д'Анжу в Мейн и Лоара. Това звено рециклира близо 20 000 тона селскостопанска пластмаса всяка година на две производствени линии.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какво планират Дания, Естония, Кипър за земеделието си?

Как ще изглежда селото на бъдещото?

Идеен проект: По-малко пластмаса в земеделието