Продължението на рубриката какво планират различните страни членки на ЕС за земеделието си продължава с Дания, Естония и Кипър. В материала ще научите какво тези три страни са решили да направят в земеделието си, както и какви пари са заложили по плановете за възстановяване и устойчивост, които вече са одобрени от ЕК.

Важните срокове през август

И към този момент България все още не е предала своя план за възстановяване към ЕК. Тя е единствената страна, заедно с Нидерландия, които все още обмислят как да структурират плановете си и какви интервенции да заложат.

ДАНИЯ

Датският план за възстановяване и устойчивост е разделен на седем компонента, което ще допринесе за постигането на специфични климатични цели, създаването на работни места и цифровизация в земеделието.

Зелен преход в земеделието и околната среда

Селскостопанският сектор произвежда приблизително една трета от емисиите парникови газове в Дания. За да се намали въглеродният отпечатък от селскостопанския сектор, датският план за възстановяване подкрепя прехода към биоземеделие и инвестира в конкретни и обещаващи екологични изследователски решения. Планът за възстановяване също ще осигури част от финансирането за почистване на големи замърсявания.

2. Зелен преход в  земеделието и околна среда – 174,463,440 евро
2.1. Биологично земеделие - 10,755,360 евро
2.2. Биологични проекти в земеделието - 2,688,840 евро
2.3. Биологичен преход в обществените кухни - 5,377,680 евро
2.4. Център за биологични иновации - 5,377,680 евро
2.5. Климатични технологии в селското стопанство - 26,888,400 евро
2.6. Богати на въглерод почви - 88 731 720 евро
2.7. Възстановяване на промишлени обекти и замърсени земи - 37 743 760 евро.

Инициативите в плана за възстановяване са в съответствие с приоритетите  на Европа. С приемането на Закон за климата, датското правителство, заедно с голямо мнозинство в парламента, се ангажира с най-амбициозната климатична цел в света. А именно - за намаляване на емисиите на парникови газове със 70% през 2030 г. спрямо нивото от 1990 г. и постигане на неутралност на климата през 2050 г. 

Когато законът влезе в сила през юли 2020 г., беше изчислено, че Дания трябва да намали вътрешния си парников газ емисии с 20 MТ до 2030 г. за постигане на тази цел.

Компонентът за инвестиране в разработването на нови зелени технологии е решаваща част от датския план за възстановяване и устойчивост. Финансирането ще бъде насочено към четири мисии за научноизследователска и развойна дейност. Големи инвестиции се правят в изследвания и развитие на зелени технологии. Това включва проекти като кафяво биорафиниране, използвайки технология на пиролиза, която ще бъде в състояние да осигури големи намаления в бъдеще в рамките на области, които са показали най-голям потенциал за намаляване.

Със зеления преход в  земеделието и околната среда (компонент 2.2) и Зелената данъчна реформа (компонент 2.4), планът включва стимулиране на бизнеса и насочване на инвестициите в зелени и цифрови технологии. В същото време инвестициите в зеления преход ще осигурят потенциали за растеж и създаване на работни места както сега, така и през следващите години.

Компонент 2.2

2.2.1 Зелен преход в земеделието и околната среда, намаляващ емисиите на парникови газове и азот

Целта на този компонент е тройна:

1) Зелен преход: Предложените инициативи ще използват известни и ефективни инструменти за намаляване на парниковите газове в датското селско стопанство, като същевременно минимизират намаляването на производството. По този начин датският селскостопански сектор ще даде своя принос за постигането на датската климатична цел, която е да намали до 70% емисиите на парникови газове до 2030 г., както и за подобряване на условията на околната среда. Увеличеното биологично земеделие служи като средство за постигне тази цел.

2) Изследвания и развитие: Като допълнение към зелената изследователска стратегия на датското правителство, са предвидени значителни средства за научноизследователска и развойна дейност към обещаващи технологии в селскостопанския сектор. Целта е да се документират и демонстрират ефектите на парниковите газове от така нареченото 

3) Подобряване на околната среда: Производството в миналото е причинило сериозни замърсявания на околната среда и замърсяване на почвата. В някои случаи химикали и вредни вещества са били емитирани директно в природата. Тези замърсявания са резултат от липсата на знания за вредния ефект от изхвърлянето на химикали в природата и вредата, която би причинила на бъдещите поколения. В този компонент се правят инвестиции във възстановяване на индустриални обекти и земя, която е била замърсена поради неустойчиво производство в миналото.

2.2.3 Богати на въглерод почви
Съществуват  малко методи за намаляване на емисиите на парникови газове в селското стопанство без намаляване продукцията на индустрията. Въпреки това, ефективен начин за намаляване на емисиите на парниковите газове е чрез изваждане от производство на богати на въглерод земеделски почви и възстановяване на естествената хидрология. Като цяло мярката допринася за по-оптималното използване на датските земни ресурси.

Целта на инициативата е да осигури значително намаляване на емисиите на парникови газове от производството върху богати на въглерод почви. 

Прогнозната стойност на инициативата е 88 731 720 евро от 2021 до 2024.

2.2.4 Биологично земеделие
Този компонент включва четири отделни инициативи, насочени към популяризиране на биологични продукти.

Насърчаването на биологичното земеделие се осигурява чрез реформиране на начина, по който обществените кухни купуват храна и като цяло, като подкрепят производството  на устойчиви органични храни в Дания чрез различни инициативи. 

Справяне с предизвикателствата: Отглеждането на биологични продукти често е по-екологично от конвенционалното земеделие. Опитът показва, че кухните, които сервират органични ястия насърчават по-здравословна и устойчива диета. По този начин тези инициативи се отнасят до проблемите на околната среда, както и до изменението на климата.

Целта на мярката е да стимулира повече фермери да направят преход от конвенционално към биологично земеделие. Правителството има амбиция за удвояване на потреблението на биологични продукти в Дания до 2030 г. Постигането на тази амбиция разчита на очакван ръст на потреблението на органични продукти.

Освен това инициативите ще помогнат за увеличаване на датския износ на биологични селскостопански стоки. Постигането на целта има потенциал да намали емисиите на парникови газове в Дания с до 0,5 MТ CO2e до 2030 г.

ЕСТОНИЯ

Естония е поискала общо 982,5 милиона евро безвъзмездни средства по ПВУ.

Естонският план е структуриран около шест стълба: цифров преход на бизнеса, зелен преход в предприятията, „цифрова“ Естония, устойчива енергия и енергийна ефективност, устойчив транспорт и здравеопазване и социална защита. 

ЗЕЛЕН ПРЕХОД В БИЗНЕС СЕКТОРА  221 млн. евро

Фонд „Greentech”
- Разработване и внедряване на иновативни и ресурсно ефективни зелени технологии;
- Препроектиране на бизнес модели;
- Валоризиране на биоресурсите в земеделието, горското стопанство, рибарството, аквакултурите и хранителната промишленост;
- Пилотни проекти за „зелен водород“ в Естония;
- Подобряване на „зелените“ умения.

КИПЪР

Средна компенсация по икономически сектор: Земеделие, горско стопанство и рибарство- 10.3 милиона евро.

Реформа 1: Преместване на селскостопанските практики от 20-ти век в 21-ви век чрез инвестиране в национален център за върхови постижения в агротехниката

Реформа 2: Онлайн, базирана в облака платформа за подобряване на търговията и информацията във веригата за доставки на пресни продукти

Реформа 3: Генетично подобрение на популацията на овце и кози в Кипър

Инвестиции
- Инвестиция: Изграждане на съвместна морска инфраструктура за аквакултури (пристанищни и наземни съоръжения) в крайбрежната зона на Пентакомо
- Инвестиция: Подобряване на съществуващите изотопни бази данни на местните традиционни храни / напитки от Кипър, чрез разработване на платформа Block Chain, за да се гарантира тяхната идентичност
- Инвестиция: Увеличаване на съществуващата селскостопанска общност и професионализиране на бъдещата работна сила, като се инвестира в човешки капитал. Инвестиции в образование и обучение на фермери чрез предоставяне на стипендии в селскостопанските науки.

Стипендиите ще зависят от стипендиантът, който създава селскостопански бизнес в Кипър в рамките на три години след дипломирането си, като гарантира, че схемата ще има трайно въздействие върху сектора. През следващите две години ще бъдат отпуснати общо 10 стипендии, по 5 за всяка година. Максималната сума за стипендия ще бъде 10 000 евро и грантовете ще бъдат на разположение на годишна база.

Q4 2022: Най-малко 5 стипендии, отпуснати от Фондацията за държавни стипендии на Кипър, в сътрудничество с Министерството на земеделието, Института за земеделски изследвания и местните университети.
- Инвестиции в мониторинг и намаляване на емисиите на парникови газове в селското стопанство 
Инвестицията обхваща изследователски дейности и други дейности, които ще се изпълняват от Института за земеделски изследвания, които не се считат за икономически дейности. Следователно финансирането на тези дейности не представлява държава, въпреки че Институтът би могъл да извършва и други икономически дейности, които не са обхванати от Механизма за възстановяване и устойчивост.


Q2 2023: Закупуване и инсталиране на автомобилен блок и постоянни мониторингови съоръжения за измерване на емисиите на парникови газове от селското стопанство.


Q4 2025: Постигане на 10% намаляване на емисиите на парникови газове от селското стопанство.
- Инвестиции в опазване на горите от пожари 


Q2 2022: Подписване на споразумения/договори с доставчици за закупуване на противопожарни самолети, превозни средства, оборудване и предоставяне на услуги


Q4 2023: Доставка и приемане на противопожарни самолети, превозни средства и оборудване 


Q4 2025: Завършване на следните услуги: 1. противопожарни операции и обучение на пилоти, 2. лесовъдни практики, 3. услуги за 3 безпилотни летателни апарати – дронове.

- Инвестиции в подобряване и разширяване на кипърската мрежа за зелени точки и създаване на мрежа от пунктове за събиране и рециклиране в това число и отпадъци от селското стопанство.