Ретро трактори Болгар ТЛ 30 А, Deutz-fahr от 1951 и двигател на селскостопански самолет „Ан-2“ ще бъдат част от Третото изложение на ретро автомобили, което ще се проведе в Добрич на 14 август.

 

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

До момента заявки за участие са подадени от 120 собственици на старинни и класически возила, съобщи зам.-председателят на Авто Мото Ретро клуб „Толбухин“ Стоян Димитров. Селскостопанските машини се включват за първи път в превърналата се вече традиционна експозиция на превозни средства, произвежадни през целия ХХ век.

Верижният тракторът Болгар ТЛ 30 А излиза през 1965 г. в завода в Карлово. Той е с мощност 30 к.с. и дизелов двигател. Другата машина Deutz-fahr от 1951 г. е собственост на земеделския производител Алекси Алексиев. Уникалният трактор е подарък от цялото му семейство по повод юбилея на земеделеца. Производството на „Ан-2“ започва през 1947 г.

Прочутите „Антоновки“ масово се използват в земеделието за въздушно третиране на площите с основните полски култури у нас. Те са били оборудвани с 9-цилиндров двигател, който посетителите на ретро парада ще могат да видят отблизо. 

Атрактивният парад ще се проведе на алеите в градския парк „Свети Георги“ в Добрич. Официалното откриване е насрочено за 12 часа, като подреждането на автомобилите, тракторите и моторите ще започне от 10,30 ч. За 14.00 часа ще бъде награждаването, като големите призове отново са Купата на кмета и Купата на Авто мото ретро клуб „Толбухин“. Час по-късно ще започне шествието на участниците, които със своите старинни и класически ретро автомобили ще преминат по булевардите „Добруджа“ и „Трети март“.