Сега всички земеделски производители искат de minimis, хубаво, но може и да не го получат. В същото време една друга държавна помощ – тази за преотстъпния данък, се оказа не толкова функционална и масово фермерите не могат да се възползват от нея. Защо, питат те чрез Агри.БГ.

Гласувайте в новата анкета на Агри.БГ: Възползвате ли се от преотстъпения данък?

Биопроизводител споделя, че след измененията на Закона за корпоративното подоходно облагане се е опитал да получи тази помощ, но счетоводителят му обяснил, че има ред неясноти и пречки.

"Какви са тези пречки, не ни стана ясно. Изпратихме официално запитване към НАП: "Може ли физическо лице с дейност по чл. 48 ал. 6 от ЗЗДФЛ, регистрирано като земеделски стопанин за производство на непреработена продукция, да ползва преотстъпен данък?". В отговор получихме едно общо становище, от чийто текст не става ясно, а счетоводителят ми обясни, че вероятно няма да можем”, обяснява биопроизводителят и допълва:

"Много хора са като нас. Има неясноти, които не знаем откъде произтичат и как да ги решим. Говоря с колеги, те ми казват: „Може и да имам права, хубаво би било да се възползвам, но след като не са го формулирали ясно, се притеснявам да не сбъркам”.

Потърсихме мнението на счетоводител, който работи за животновъд, регистриран като едноличен търговец. Оказва се, че проблемът и действията им са сходни.

„Получихме официално становище от НАП. От писмото става ясно, че правото за преотстъпен данък се явява само за юридически лица – такова е тълкуванието на НАП. Физически лица, дори и да се облагат като еднолични търговци, излиза, че нямат право да ползват този преотстъпен данък. Затова така и не успяхме да се възползваме от помощта”, коментира счетоводителят.

Ние също се обърнахме към Агенцията по приходите, откъдето ни изпратиха официално становище, но с дата от 2011 г., което вероятно е универсален текст, който питащите получават. Може да се запознаете с документа тук.

Мираж ли е de minimis-ът за животновъдите?

Становището е относно преотстъпване на корпоративен данък по реда на чл. 189б от ЗКПО и на данък върху годишната данъчна основа по реда на чл. 48, ал. 6 от ЗДДФЛ и е поради възникналите множество въпроси, свързани с прилагането на чл. 189б от ЗКПО и чл. 48, ал. 6 от ЗДДФЛ, на основание чл. 10, ал. 1, т. 10 от Закона за Националната агенция за приходите.

В него обаче пише, че регистрираните земеделски производители (физически и юридически лица) могат да получават тази помощ за производство на непреработена растителна и животинска продукция. 

Условието за регистрацията по Наредба 3 е записано и в качените от МЗХГ указания по схемата за тази държавна помощ. Но там пише също: „Помощта се предоставя на данъчно задължени лица (юридически лица и еднолични търговци) - земеделски стопани”. Едно от изискванията е, че те трябва да са МСП (микро-, малко или средно предприятие).

По схемата „Помощ за инвестиции в земеделски стопанства чрез преотстъпване на корпоративен данък” допустими са инвестициите в нова сграда, необходима за производство на непреработена растителна и животинска продукция, както и в нова земеделска техника. Тук се изключват инвестиции в напояване.

„Това би било страхотен шанс за нас, животновъдите, да си вземем примерно нова техника в производството, но неразбирането остава. Може би е нужно някой в аграрното ведомство да се заеме с казусите на всички или да има някаква по-обстойна разяснителна кампания”, заключава животновъдът, който се свърза с Агри.БГ.