Както изглежда, индексът на бизнес климата на пазара на земеделска техника в Европа достигна своя пик през последните два месеца. След като стигна най-високото си ниво през май и юни от 2018 г. насам, той тръгна надолу с 4 пункта през юли (+68).

Екстремно повишаване на цените на пазара на агротехника

Скалата измерва от -100 до +100. Тази констатация е съпроводена с високо ниво на тревога относно случващото се в заводите за селскостопански машини, научаваме от новия отчет на Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (СЕМА).

В момента бизнесът продължава да е силно позитивен, но по-малко компании очакват в бъдеще оборотът да расте. Под бъдеще имаме предвид следващото шестмесечие. По отношение на бъдещите поръчки, промяната в нагласите е по-осезаема. Част от анкетираните очакват ръстът на поръчките да намалее с по-малко от 1/3. Това е най-ниското ниво през тази година.

Несигурни стоят нещата по отношение на това, дали бъдещите поръчки ще може да бъдат реализирани на фона на екстремния ръст на цените и дефицитът на стока. Повече от 90% от компаниите, които са взели участие в проучването, се оплакват от липса на доставки. 36% от респондентите от фабриките за трактори очакват през следващия месец производството да спре, тъй като липсват части за машините.

Въпреки всички неясноти, европейската индустрия остава уверена в приключването на годината със силни резултати. Участниците в проучването прогнозират, че 2021 г. на годишна база ще им донесе ръст на оборота между 10 и 12%.


 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

CEMA: 2021 г. ще приключи с 8% ръст на оборота от земеделска техника

AgriTech Market: Прокрадва се оптимизъм

CEMA: Пазарът на агромашини е оптимистичен за следващите 6 месеца