От началото на стопанската година 2022/2023 ЕС е изнесъл рекордно количество слънчогледово олио. Само за периода април-юни тази година той възлиза на 318 хил. тона, като основни потребители са Ирак (104 хил. тона), Индия (28 хил. тона), Мароко (31 хил. тона) и ЮАР (26 хил. тона). Голяма част от продукцията е изпратена от България и Румъния, съобщава OilWorld. 

Румъния в борба за вътрешния пазар

Освен това от началото на стопанската година ЕС рязко е увеличил износът на рапично олио - до 562 хил. тона (през октомври-юни 2021/2022 г. той е възлизал на 249 хил. тона), от които 151 хил. тона са доставени на Китай, 177 хил. тона в Норвегия, а 12 хил. тона - в Пакистан. 

За разглеждания период е намалял износът на соево олио от страните от блока - до 689 хил. тона в сравнение със 746 хил. тона през октомври-юни 2021/2022. Доставките основно са били за Мароко и други африкански страни, както и за Великобритания. 

Кои страни увеличиха обема на преработка на украински слънчоглед? 

Наскоро от интервю с представител на асоциацията “Укролияпром” стана ясно, че няколко страни купуват украински слънчоглед, за да допълнят мощностите на предприятията си за преработка на семена на маслодайни култури и да създадат продукция с добавена стойност. 

По думите му България сама произвежда около 2 млн. тона слънчоглед и има 11 предприятия за екстракция на олио. 

Българският слънчоглед обаче тихо отплува за Турция и от 11-те завода работеха само четири. С украинския слънчоглед, който тази страна внесе - около 900 хил. тона, тя дозарежда собствените си предприятия за преработка. Това прави не само България, но и другите страни - например Унгария, Румъния и Турция. Те преди всичко купуват нашият слънчоглед, преработват го и постепенно завладяват нашия пазар, допълват от “Укролияпром”.

Оттам дадоха пример с Индия. Тя е внесла за 10 месеца от маркетинговата година около 1,4 милиона тона слънчогледово олио. От тях Украйна е доставила 400 хил. тона, Румъния - 390 хил. тона. България е доставила около 300 хил. тона



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Искаме забрана за внос на слънчоглед, нерафинирано олио и сухо мляко до Нова година

Радослав Христов: Очакваме реколта от около 2 млн. тона слънчоглед

Без резултат от срещата между производители и преработватели на слънчоглед