За миналия месец (юли) Румъния изнесе почти 600 000 тона пшеница, което се превърна в най-голямото количество, изнесено от държава-членка на Европейския съюз.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2023 г.?

 

Тази година доброто производство трябва да означава и по-ниски цени за хляба, но „войната в Украйна и сушата по света напоследък обърнаха фондовия пазар с главата надолу“, сподели Чезар Георге, анализатор на селскостопанския пазар.

„Факта, че ние произвеждаме тази храна сами и в никакъв случай не сме вносители представлява предпазна мярка за крайния потребител. Случиха се бомбените атентати в Одеса и след това последователно в Рени и Измаил, които вдигнаха нивото на цените на борсата. Сега нещата се успокоиха, но тенденцията не вещае стабилност в близко бъдеще.“

Експерта е на мнение, че няма опасност за хляба в страната, давайки следния пример: „пекарна близо до Букурещ, например, сега купува килограм брашно за 1,60 леи. От един килограм служителите казват, че успяват да произведат три хляба по 300 грама, които препродават за по 1,50 леи. Това е след като покрият всичките си производствени разходи.“

Въпреки тези уверения, в началото на месеца Румъния въведе в сила наредба за ограничаване на цената на основните храни. Освен хляба, наредбата обхваща редица други стоки и храни от първа необходимост.

За положението в страната свидетелства и случка от края на юли, когато двама мъже счупиха пломбите на вагон в Констанца за да откраднат пшеница. Куриозното в случая е, че кражбата на 500 кг са довели до унищожаването на 10 тона пшеница.

„Двамата бяха заловени в крачка, на 27 юли, малко след като откраднаха 500 килограма жито. След направените разследвания е установено, че зърното е откраднато от товарен влак, намиращ се в двора на Палас, след като заподозрените лица са счупили пломбите на вагоните. По този начин приблизително десет тона пшеница изтекоха върху железопътния насип и бяха унищожени от проливните валежи“, съобщи IPJ Constanţa.

По отношение на търговията, в началото на седмицата цените на зърното с доставка до пристанище Констанца бяха: хлебна пшеница – 232 евро/тон, фуражна пшеница – 219 евро/тон, царевица – 207 евро/тон, ечемик – 179 евро/тон, слънчоглед – 425 долара/тон.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!