След 3-часов конструктивен диалог не можахме да стигнем до някакви съществени решения, защото наистина залежа от слънчогледово зърно в складовете зависи от реализацията на слънчогледово олио на пазара. Това каза министърът на земеделието Кирил Вътев на брифинг след срещата с производители и преработватели на слънчоглед.

Вижте още: Почти 3 млрд. лева за плащания в земеделието през 2023 г. одобри правителството


“В момента се оказва, че има прекалено много олио в складовете на преработвателите и те нямат възможност да изкупуват всичкия слънчоглед. Ще видим какво ще стане след 15 септември - дали ЕС ще удължи забраната за внос на определени стоки от Украйна, между които е и слънчогледа или ще я вдигне”, добави Вътев.

Председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти - Яни Янев също резюмира основните изводи от срещата.

“Анализирахме ситуацията, действието на забраната как се отразява на цените на слънчогледа, също и как се отразява на преработвателите. В очакване сме на по-активно прибиране на новата реколта. Ние продължаваме да настояваме и да защитаваме нашето становище за премахване на забраната като непазарен механизъм и се надяваме, че ще постигнем в следващите срещи целта си”, категоричен е той.

На въпрос колко всъщност количества олио залежават по складовете на преработвателите - Янев не можа да даде конкретен отговор.

“Не бих могъл да кажа - при различните преработватели има различни количества. Не би трябвало да има залежаване на количествата, тъй като в сегашната ситуация, при това движение на цените, нормално би било да не се спекулира, а да се купува суровина, да се преработва и да се изнася. Така че може би да има някакви готови количества, които очакват експорт”, обясни той.