Земеделски производители, преработватели, ресторанти и къщи за гости се обединяват под една обща регионална марка, за да популяризират и развият биологичното производство в региона си.

Четете още: Една история за пътя от търговията до наследствените земи

Зад идеята стои община Брезово и група от млади хора с партньорството на Аграрния университет в Пловдив. Проектите, по които работят, са два, но взаимно свързани. Повече научихме от самите тях по време на международното изложение АГРА 2024 в Пловдив.

„Единият проект е за създаване на марка „Био Брезово”, а другият – за изграждане на Консултативен център за биоземеделие, биоживотновъдство и пчеларство на територията на община Брезово. Той ще бъде готов през април и ще бъде първият център от такъв тип в подкрепа на биологичните производители и земеделие”, обяснява ръководителят на центъра, Анна Николова.

Двата проекта се изпълняват по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021.

Най-общо целта им е да намалят безработицата в района на Брезово, да предлагат обучения и услуги, свързани с биоземеделие, и да убедят все повече хора да преминат от конвенционално към биологично производство, още повече че природните дадености на самата община са добра предпоставка за това.

„Провеждаме обучения с всички оператори – земеделски производители, преработватели, къщи за гости, хотелиери и ресторантьори, безработни лица. Те се водят от преподаватели в Аграрния университет – професор Попов, който е заместник-ректор и ментор по проектите, доцент Карова, която преподава биоземеделие, въвеждане и сертификация, проф. Борисов – сектор мениджмънт, и гл. ас. Д-р Йордан Йорданов, агроном”, обяснява младата дама. 

Марката „Био Брезово” е следствие на обученията – хората, които преминат към биологично земеделие или вече са биологични производители, могат да наемат марката, ако отговарят на определени, стандартизирани условия. От нея могат да се възползват също къщи за гости и ресторанти в района на Брезово, ако използват продукти, отгледани по биологичен начин. 

Биопроизводителите, които вече са част от проекта и с някои от които се запознахме на техния щанд в Пловдив, са от сектори, като пчеларство, етерично-маслени култури, лозарство, зърнопроизводство.

„Подкрепят ни и големи арендатори, които са познати в този бранш, като господин Валери Кирилов. Имаме представители от дестилерия на етерично-маслени култури в село Златосел. Тя е една от известните и маслото им е еталон за качество. А на АГРА 2024 представяме основно бутикови стопанства”, споделя Николова.

Предимно малки и средни фермери търсят консултация при тях и обмяна на идеи. От новите запознанства се раждат полезни и интересни колаборации. Например фермер от село Розовец, който култивира билки, си партнира със свой колега производител на вино и заедно създават нов продукт – сол с мерло и розмарин, която е идеална подправка за месо, картофи и зеленчукови ястия.

„Предстои ни да основем сдружение, което ще помага и с маркетинга на продуктите и услугите под марката „Био Брезово”. Всичко това ще го обвържем и с туризма. Ние, младите хора, искаме да не бягаме в чужбина, а да останем тук, затова търсим възможност да го направим”, подчертава Николова. 

Инициативата, която намира пълна подкрепа от страна на Община Брезово, е насочена и към по-бедните, уязвими групи, които не са никак малко. От Центъра им съдействат сами да се захванат с биоземеделие или да работят със земеделски производители, за да подобрят начина си на живот.