Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на птичи грип в обект за отглеждане на пъдпъдъци за яйца в землището на град Етрополе в Софийска област. Засегнатото стопанство се състои от два обекта, на един собственик, със затворен цикъл на люпене и отглеждане на пъдпъдъци. 

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

Пробовземането е извършено след установена завишена смъртност на птици в обекта. Предстои хуманното умъртвяване на около 25 хиляди засегнати птици и яйца в обекта и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попада град Етрополе. В 10-километровата наблюдавана зона са от община Етрополе – селата Лъга, Лопян, Рибарица, Ямна, Бойковец, а от община Правец – Правец.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

Огнището е първо за 2023 година. С цел превенция, установяване и ликвидиране на възникнали огнища на Високопатогенна инфлуенца по птиците в България се изпълнява Национална профилактична програма. В студения период на годината БАБХ проявява заострена бдителност към птицевъдните стопанства, с оглед на благоприятните условия за възникване на вирусното заболяване. 

От БАБХ напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.