Първата пратка от произведени в Русия торове напусна Нидерландия във вторник на път за Малави по силата на предварително сключена сделка за износ на ООН, каза говорител на генералния секретар на световната организация, цитиран от Ройтерс.

Гласувайте: Какво ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори?

Пратката от 20 хил. метрични тона изкуствен тор е първата от поредица експортни стоки, предназначени за Африка, каза говорителят, добавяйки, че товарът ще стигне до Малави през Мозамбик, тъй като държавата в Югоизточна Африка няма излаз на море.

Споразумението с посредничеството на ООН, е част от т. нар. "зърнена сделка", която позволява износ на зърно от три украински пристанища през Черно море, както и експорт на руски изкуствени торове. Зърненият коридор беше подновен преди две седмици, след като срокът на първоначалното споразумение между ООН, Русия, Украйна и Турция, сключено през юли, изтече, напомня Дневник. 

Русия прекъсна участието си в споразумението за четири дни през октомври, но по-късно се присъедини отново, заявявайки, че е получила исканите от Украйна гаранции, че коридорът няма да се използва за военни цели.
Разрешаването на износ на 260 хил. метрични тона руски торови продукти, съхранявани в Европа, "ще послужи за облекчаване на хуманитарните нужди и ще предотврати катастрофални загуби на реколта в Африка, където в момента е сезонът на засаждане", каза говорител на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш .

"Объединените нации продължават интензивните дипломатически усилия с всички страни, за да осигурят безпрепятствения износ на критични храни и торове от Украйна и Руската федерация, освободени от режими на санкции, към световните пазари", добави говорителят.