С плакати “Не унищожавайте производството на плодове в България”, “Не на опитите за разделяне на земеделците”, “Аз искам да съм фермер в България” и “Този път сме сами, но другия път ще сме със стадата и тоягите” протестиращи се събраха пред Министерството на земеделието.

Още по темата: Позиция на МЗХ по исканията на протестиращите фермери

10:30 - Начало на протеста

Протестиращите започнаха да се събират пред Министерството на земеделието още преди часа, определен за начало на протеста. Рано сутринта в четвъртък до Агри.БГ стигна информация, според която за участие в протеста са организирани и хора, които не са земеделски производители, някой от които са студенти, стоящи далеч от земеделския труд. Както и предходния път, пред аграрното министерство бяха дошли предимно работници, организирани от своите работодатели. Заедно с тях бяха и недоволстващи земеделски стопани, заети в животновъдството и оранжерийното производство. 

11:10 - Ресорният зам.-министър Деан Стратев покани протестиращите на среща в министерството. Димитър Зоров предложи да бъде излъчен по един представител от всяка област и направление - животновъдство и оранжерии. Протестиращите настояват срещата да се състои в Министерски съвет, за да се включи и премиерът, който е подписал меморандума. Предстои да влязат при министъра, за да му съобщят, че ще говорят при премиера.

"Отговорно е нашето българско правителство. Ние обичаме нашата страна, но не обичаме да се подиграват с нас. Трябва да се научат, че трябва да уважават хората, които стоят във фермите и в калта. Елате, ще ви направим стажантски курс как се доят и хранят крави. Да видим тогава дали ще се подигравате с нас! Подкрепете българското производство", апелира единият от организаторите Димитър Зоров.

11:30 - Делегация от протестиращи влезе в министерството. Върнаха се разочаровани, че са приети в една малка зала на първия етаж, където министърът не е присъства, тъй като е в Народното събрание.

12:00 - Протестиращите се отправиха към Триъгълника на властта. Там те изляха прясно мляко, изразявайки своето недоволство.

“С тези снеговалежи много стопанства останаха без ток. Не можем да доим животните. И на всичкото отгоре правителството се чуди как да ни реже допълнително. От 2015 г. насам родното производство на краве мляко е спаднало с 300 000 тона, което индикира сериозен проблем. На пазара име недостиг на българска суровина. Държавата вместо да ни помогне, за да сме конкурентоспособни, се чуди как допълнително да ни свие пазара. Очакваме от протеста днес да разберат, че наистина има проблем и да спрат да се правят, че не ни виждат”, сподели за Агри.БГ Росица Новосад, която заедно със съпруга си Йосиф се грижат за 250 дойни крави в Дряновско.

От трибуната пред Министерския съвет изказване направи и Иван Механджийски, председател на Развъдна асоциация на българските породи говеда и фермер от Смолян:

 

Организатори на протеста са Обединени български животновъди, Национален съюз на говедовъдите в България, Институт на жените фермери, Асоциация на биволовъдите в България и Национална асоциация на оранжерийните производители. В тяхна защита се обявиха от Асоциация на овощарите в България и АЗПБ. Срещу техните действия застанаха трите браншови организации в месодайното говедовъдство, Браншова камара "Плодове и зеленчуци", БАК и др.

На исканията на протестиращите, включително незабавно изплащане на остатъка от държавните помощи на всички земеделски стопани, независимо от различните прагове за подпомагане, Министерството на земеделието отговори точка по точка.