„Знаете ли, че компостът е богат на хумус продукт, който може да се използва в земеделието и градинарството?“ – това е един от въпросите в анкетата, която община Добрич публикува на сайта си и призовава добруджанци да попълнят.

Проблеми с пасищата и защо няма да има промени в напояването

Основната цел е жителите на града и региона не само да разберат къде, как и с какво могат да правят компост, но и какво представлява самият процес, защо помага за опазване на околната среда и как може да бъде полезен за нашата градина. 

Всеки може да попълни анкетата и са посочи какви са нагласите му спрямо домашното компостиране. В призива си община Добрич разяснява още кои продукти и материали са подходящи за компост, защо се разделят на „зелени“ и „кафяви“ и кои съдържат повече азот и въглерод.  

Компостът често се нарича „черното злато”, наторената с такъв торф почва дава възможност реколтата – било то зърно, плодове или зеленчуци,  да бъде по-здрава и устойчива на болести.

Компостирането е начин да не изхвърляме растителните отпадъци и в същото време да обогатим почвата с хумус, посочват експертите от кметството. Органичните отпадъци се разграждат в присъствие на кислород и полученият продукт е подходящ за наторяване и възстановяване на органичната материя в почвата.

Процесът се извършва благодарение на различни видове микроорганизми, действащи в аеробна среда - бактерии, гъби, актиномицети, водорасли и др., при подходящи стойности на влага и температура. Накрая на този процес се получава свежа, прясна и богата на вещества жива почва, наречена компост, която човек може да използва за разсад вкъщи, в градината, или просто да занесе в гората.

Най-важното е, че компостът е естествен подобрител на почвата, изключително богат на хранителни вещества за растенията. Използването му в земеделието подобрява структурата на почвената среда и спомага за задържане на влагата – важен момент в условията на честите засушавания в Добруджа. Смесеният с почвата компост намалява ерозията и увеличава плодородието.

Домашното компостиране се счита за дейност по предотвратяване образуването на отпадъци, което е в съответствие със заложената в националното законодателство йерархия при управление на отпадъците, посочват още от община Добрич.