Въпреки че няма много сини сливи заради осланяването напролет, липсва търсене. В момента има пазар само за Винпром, като синята слива се търси на 0,35-0,40 лв./кг и то закарана на място, коментира за Агри.БГ производителят Диян Бонев от Новозагорско. 

Турция се похвали с най-дългата изкуствена река за напояване - какво означава това за българския производител?

Той е един от фермерите в Сливенска област, който има 100% осланяване на овошките през март. Все още чака обещаната тогава държавна помощ, която преди седмица бе гласувана на заседание на Министерския съвет.

Допреди две години Бонев държеше на диверсификацията на стопанството и отглеждаше 15 култури върху 1500 дка. С всяка изминала година той намалява плодовете и зеленчуците за сметка на зърнопроизводството.

„Произвеждах български чесън, който струва 4,50 лв., а вносният – 3-3,20 лв./кг. Хората искат да купуват български, но на цената на вносния. Но вносният чесън няма нашето качество, много по-лютив е. За съжаление, в България има потребление за нискобюджетна, а не за качествена стока“, категоричен е младият фермер. 

Освен чесън тази година той ще изкорени и част от кайсиите и сливите, тъй като те все по-често се осланяват. Той и негови колеги вече губят кураж да произвеждат, като везните се накланят не само от климатичните условия.

„Най-големият проблем си остава реализацията. У нас има все по-малко консуматори. В София е едно, а в останалата част от България картинката е различна. Работиш с желание, а накрая продаваш стоката на цена близка до подаряване“, изчислява Бонев.

Освен конвенционално той има и биологично производство. Спазва всички изисквания за био, дава пари за сертификати и анализи, но накрая продава на цената на конвенционалното. Не е оптимист и по отношение на сдружаването. Негови колеги от Сливенско, основно производители на праскови, са се опитали, но българският манталитет отново пречи. 

Друг проблем си остава работната ръка. Според него за да получават социални помощи, хората трябва да полагат определен брой дни труд към Общината или при земеделски производител. „Само така те могат да са полезни на данъкоплатеца, който им осигурява тези помощи“, категоричен е фермерът от Новозагорско.

Друго нещо, за което също е сигурен, е че проблемите в земеделието няма да се оправят от горните етажи на властта. „Хората ще излязат на улиците и работата ще се оправи отдолу нагоре, така я виждам“, песимистично заключава той.