Производствената година върви леко назад откъм развитие на посевите, тъй като времето е по-студено, коментира за Агри.БГ производителят от Новозагорско Диян Бонев.

Исмаил Куртов: Реколтата закъснява, очакваме първите череши от градините в края на май

В своето стопанство той и семейството му обработват около 1000 дка със зърно, а останалите близо 400 дка са плодове и зеленчуци. За съжаление, тази година голяма част от сливите му са се осланили, но чака втора проверка от компетентните служби, за да разбере какъв е процентът на щетите.

Заради проблема със засушаването, работната ръка и все по-скъпите препарати, всяка година Бонев намалява площите със зеленчуци. Той самият не може да разчита на напояване, защото процедурата по узаконяването на сондажи е скъпа, тромава и продължителна. 

„За съжаление, в продължение на години „Напоителни системи“ се унищожават целенасочено. Отпускат се милиони евро, но само за кърпежи на съществуващите съоръжения, а не за тяхното разширяване. Целта е водопреносната мрежа на България да се продаде на безценица и водата ни да се изнася навън“, убеден е производителят. 

Според него България трябва да заделя пари по подобие на други страни членки и да гледа в перспектива, да пълни язовирите и да разширява водопреносната мрежа. 

„Защо България не си стегне напоителните системи, за да ползва природните си дадености и да произвежда плодове и зеленчуци, а вместо това пускаме водата да отива в Гърция и Турция и родното ни производство загива“, пита реторично Бонев.

Въпреки несгодите в сектора обаче той е запазил силния си еленовски дух не само на полето, но и в общественополезната дейност. Като ръководител на читалище „Светлина 1908“ в село Еленово и с подкрепата на читалищното настоятелство, спонсори и ентусиасти, той и семейството му продължават традицията на местния фолклорен събор. 

Събитието ще се проведе за шести път на 27 май в местността Кара дере, когато ще бъде отбелязана и 115-ата годишнина на читалището. Откриването е планирано за 9:30, след което ще има изпълнения на фолклорни състави, но без конкурсен характер. В ранния следобед от 14:30 часа за първи път са включени атрактивни игри със състезателен характер и награден фонд. Програмата ще завърши с музиката на оркестър „Тракийско настроение“ от град Пловдив и празнична хоротека.

„ Тъй като не всички хора имат дарбата да пеят и да танцуват, сме вкарали игри от бита за малки и големи – например дърпане на въже, рязане с трион, пренасяне на предмет с препятствия, сортиране на различни видове боб. Такива мероприятия могат да съживят селата и се радвам, че мога да разчитам на подкрепата на съмишленици, които се раздават за каузата, като влагат сърце и душа“, споделя за финал Диян Бонев, отправяйки покана към всички желаещи да уважат събитието.