Правителството одобри допълнителни разходи от централния бюджет към Държавен фонд „Земеделие“ в размер на 170 млн. лв. за 2023 г. 
Средствата се отпускат за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове - т.нар. Украинска помощ, и по мерки за компенсиране на претърпени щети от неблагоприятни климатични събития, включително преди периода на застраховане, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Както Агри.БГ писа - от тези средства за украинската помощ са предвидени 150 млн. лв., а за компенсиране на щети от неблагоприятни климатични събития – 20 млн. лв. 

Още през юни месец Агри.БГ писа, че 150 млн. лв. са предвидени, но в сметките се губеха 63 млн. лв. 

“Предвижда се в държавния бюджет до края на годината да бъдат осигурени още 63 млн. лв., като по този начин ще се осигури изплащане в пълен размер на т.нар. втори транш по помощта за Украйна”, става ясно от писмо на Полина Марина, държавен експерт в дирекция „Животновъдство“ в аграрното министерство до браншови организации. 

Остава да видим така ли ще стане. 

И още нещо - най-големият въпрос остава - кога ще се изплатят парите

Стопаните недоволстват от липсата на информация от страна на институциите - никой не е заявил ясно кога точно фермерите ще бъдат компенсирани за влиянието на войната върху бизнеса им. 

Голяма част от тях се оплакват, че не могат да купят храна за животните си, има и такива, които пък смятат, че с тези пари са доникъде и няма да им помогнат съществено. 

Агри.БГ следи темата.