За проблемите, предизвикани от корона-кризата в земеделието, за мерките, които държавата превантивно трябва да предприеме, за да се справим с тях, както и за други актуални теми, Агри.БГ разговаря с един от най-големите производители на ябълки в България - Красимир Кумчев.

Г-н Кумчев, какви са мерките, които предлагате за справяне с кризата, която удря и земеделието?

Първо, Министерството на земеделието да влезе в контакт с фирмите доставчици на фуражи, добавки, семена, торове, препарати за растителна защита и на всички консумативи, които са ни нужни до края на 2020 г. Сега ги има, с леки забавяния, но ги има. Искаме гаранция, че след месец, два или три, когато отидем при доставчиците, да можем да ги получим.

Сезонни работници: Нов ред за пътуването до стопанските обекти

Второто искане е Държавен фонд "Земеделие" да задели финансов ресурс за отглеждането на зеленчуци. Погледнах в аграрния доклад на Министерството за 2019 г. и това, което се произвежда в България като зеленчуци в рамките на една година, е на стойност 500 млн. лв. Аз предлагам субсидия от 30%, или 150 млн. лв., което не е никакъв ресурс за една държава, пък била тя и България. Но това ще бъде голям стимул да запазим и дори увеличим производството си.

Третата мярка касае опасенията в бранша, че може да остане неизкупена продукция. Затова предложението ми е държавата да изкупува онази част от продукцията, която подлежи на дълбоко замразяване и консервиране и да я предостави на консервните фабрики за производство на ишлеме. Веднъж преработена, тази храна има трайност от 1 до 3 години. Според това, как ще се развият събитията, има няколко варианта. Единият е държавният резерв да си попълни запасите, а второто е да пусне тези продукти на пазара или да ги раздаде на социално-слаби групи.

Четвъртото предложение е да бъде регламентирано придвижването на сезонните работници, тъй като вече започва работата на полето.

Последното е за хората, които живеят по големите градове, но имат къщи и дворове по селата - да имат достъп до дворчето, за да могат да си засадят зеленчуците там.

Последните две мерки вече са изпълнени, нали?

Точно така.

А как ще коментирате наложеното постановление на Министерски съвет, с което се задължават хранителните вериги да заделят част от площта си за българска продукция от региона, в който се намират?

Имаше предложение 50% от щанда да бъдат с българска стока. Ако това се случи, това означава на щандовете за плодове и зеленчуци на веригите да има 4-5 неща български - зеле, салата, зелен лук, зелен чесън и репички, нищо друго. Това, което предлагам, е следното. Ако например в една търговска верига днес са необходими 10 тона ябълки и от тези 10 тона местните производители могат да осигурят 6 тона, то няма проблем другите 4 тона да бъдат внос. Тоест задължително да се покриват нуждите на магазините с родна продукция и вносът да се осъществява само за онази част, която не може да бъде доставена от родните производители.

Мнение: Държавата да не задължава веригите, а да даде пример

Какво мислите за поредната забрана за работа на кооперативните пазари?

Това, което трябваше да стане, е следното. По-голямата част от пазарите в България са общински. Не може да искаш 800 лв. наем за една маса на месец и да имаш 50 маси, което означава 40 000 лв. доход на месец, и да не отделиш 5-6 000 лв. за 6-7 човека, които да осигурят реда, който се изисква в заповедта на министъра на здравеопазването. Защото, закривайки пазарите, всички тези хора, които са искали да закупят плодове и зеленчуци, се насочват към веригите и там хаосът става пълен.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Десислава Танева и търговските вериги се разбраха за храните (видео)

Нова заповед: Пазарите ще бъдат затворени само 3 дни - за празниците

Субсидии за продукция, дарена на социалните служби