Кооперативните пазари и цветните борси ще бъдат затворени само за периода на великденските празници в дните 17, 18 и 19 април 2020 г. Обектите ще работят и утре - 16 април 2020 г., стана ясно от нова заповед на министъра на земеделието Кирил Ананиев.

Фермерският пазар в София се завръща

Промяната в първоначалното намерение на ведомството да прекрати работата на пазарите от 16 април до второ нареждане е в резултат на създадената добра организация и стриктното прилагане на въведените противоепидемични мерки на кооперативните пазари и цветните борси в периода от 13 април до 15 април. 

Показателни за изпълнението на мерките са извършените проверки, отбелязапа от Министерството на здравеопазването.

С новото нареждане се уточнява, че забраната за работа от 17 до 19 април не важи за магазинчетата за хранителни стоки и аптеките, които се намират на територията на общинските обекти.

Още през март функционирането на фермерските и кооперативните пазари в страната беше преустановено, заради епидемията от коронавирус. По настояване на производителите и министъра на земеделието Десислава Танева те бяха заработиха отново миналата седмица.

Топлото време и празникът Цветница обаче отведоха много хора на общинските пазари миналия петък. Особено забележимо беше оживлението на Женския пазар в столицата, където въпреки предприетите мерки хората се струпваха по сергиите, без да спазват необходимата дистанция.

НАЙ-ВАЖНОТО В АГРИ.БГ

Това принуди властите да затворят отново всички пазари, като дадоха първоначално три дни - от 13 април, понеделник, до 15 април, сряда, на търговците, за да реализират подготвената си за продажба стока, а след това се очакваше, че обектите ще останат затворени до второ нареждане.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Зеленчукопроизводители: Полето продължава да работи, къде ще отиде реколтата ни?

Заповед: Нетрайни храни ще се изкупуват от социалните служби

Без паника: Родните краставици са вече на пазара