Две браншови организации призоваха българските производители на плодове и зеленчуци да работят спокойно, да не намаляват площите си и да не се тревожат за изкупуването на бъдещата продукция, защото количествата ще бъдат поне на нивото на миналата година, а може би и по-големи.
Зеленчукопроизводители: Полето продължава да работи, къде ще отиде реколтата ни?
„Садете пипер“ - така е озаглавено обръщението на Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ) и Асоциация Български Пипер (АБП) към стопаните в условията на извънредно положение за ограничаване на разпространението на коронавируса COVID-19.
„Разбира се, имаме предвид не само пипера, но и всички основни видове зеленчуци, които се отглеждат нашите членове“, уточни пред Агри.БГ Данчо Кощилаков, председател на Управителния съвет на АБП.
За улеснение на фермерите преработвателните предприятия ще прилагат през тази година минималните качествени изисквания за пипер, домат, патладжан и корнишон, разработени и одобрени от двете организации още преди 15 години.
В Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ) членуват фабриките, които формират основния дял от произведените в България консервирани плодове и зеленчуци и ви уверяваме, че за всички един от основните приоритети е партньорството с българските производители и стремежът да преработват българска суровина.
И в условията на извънредно положение фабриките, членуващи в Съюза, работят с нормален капацитет, съобразен със ситуацията в страната, справяйки се с всички последици от въведеното извънредно положение.
Ние, СППЗ и Асоциация Български Пипер (АБП), в тези трудни времена се обръщаме към вас с уверението, че няма причина и тази година да не продължим да подкрепяме и улесняваме вашата дейност.
За сезон 2020 фабриките, членуващи в СППЗ, плануват да изкупят не по-малки количества зеленчуци от предходната година, а някои от тях и да ги завишат, като условията за отговорност към качество, количество, партидност и гаранции за безопасност остават непроменени.
За ваше улеснение, прилагаме минималните качествени изисквания за пипер, домат, патладжан и корнишон, разработени и одобрени от двете организации още преди 15 години.
СППЗ и АБП, стъпвайки на добрите отношения и практики, изградени в годините досега и за напред ще ви подкрепяме и ще ви оказваме необходимата помощ за производство и реализация на зеленчуците.
Партньорството е важно именно в трудни моменти и вярваме, че заедно ще се справим с така създалата се ситуация и ще препотвърдим взаимосвързаността между производителите и преработвателите на българските зеленчуци!
Обръщението е подписано от Стойчо Кировски, председател на УС на СППЗ и от Данчо Кощилаков, председател на УС на АБП.
ВИЖТЕ ОЩЕ:
Овцевъд: Помощта за кланиците е подигравка към нас
Живка Гроздева: Подпомагането да е за килограм фактурирана продукция
4 КОМЕНТАРА
18.04.2020
14.04.2020
13.04.2020
13.04.2020