След като браншови организации от различни сектори на селското стопанство у нас вече изпратиха своите предложения за мерки, с които да бъдат подпомогнати фермерите в тази извънредна ситуация, Агри.БГ получи още едно открито писмо. То започва ето така: 

Как кризата ще се отрази на плодовете и зеленчуците?

„Ние, реалните производители на български плодове и зеленчуци, отчитаме, че вече има някакво отношение към нас, но реално не е така. Ние пак няма ще бъдем финансово подпомогнати. Не сме поставени при еднакви условия с другите сектори на икономиката, както и с някои сектори в земеделието“, се казва в писмото, изпратено от Руска Бонева. 

Справка за нея показва, че тя е производител на плодове, зеленчуци и зърнени култури в Новозагорско. На първо място тя посочва предложението да се приложи правилно предложената мярка на Европейския съюз за субсидиране на заеми и мерки по различните програми, но при условия, които не са различни от другите сектори.

„Кредите да са безлихвени и стойността им да е 85% от производствените разходи по действащите технологични карти. Да се прилагат поне за всички плодове и зеленчуци, включени в групите за обвързана подкрепа, а не само за някои“, продължава писмото.

Второто предложение е да се платят авансово 85% от субсидията на договорени проекти и на договорите в очакване на одобрение, които са по държавната помощ за инвестиции в растениевъдството. По думите на производителите така ще могат да се изпълнят проектите още преди да е дошъл беритбеният период при някои плодове и зеленчуци.

Трето тяхно настояване е да се отвори нова спешна мярка за закупуване на транспортни хладилни средства от среден клас с авансово субсидиране. 

„Търговските вериги изискват продукцията да пристига с хладилни транспортни средства, които малките и средни производители нямаме и затова сме в най-затруднено положение. Дори в сегашните преговори с големите търговски вериги не се говори поне за временно отпадане на това изискване. Сега е моментът тази пречка да се премахне“, убедени са производителите. 

Производители: „Помогнете ни сега, дори и с кредити, но без лихви и без това да са нашите пари от някои мерки като обвързаната подкрепа.“

Друго тяхно искане е цялата плодова и зеленчукова продадена продукция да се субсидира, като средствата се предоставят на производителите на първичната продукция, а не на последващите звена във хранителната верига, както сега се предвижда и дори започна да се прилага.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Фермерите поставят на дневен ред и субсидирането на работниците в секторите „Плодове и зеленчуци“ и „Животновъдство“. 

„Схемата за субсидиране на работниците, известна като 60:40, да се прилага и за нас. Освен това да се субсидират земеделските производители с поне 50% заплащане на заплата и осигуровки, когато назначат нови хора, изпратени от бюрата по труда“, се посочва в писмото.

Производители: „ДДС за продуктите от секторите „Плодове и зеленчуци“ и „Животновъдство“ да стане 5%, както е в много други страни.“

Те настояват и за отговор на следните въпроси:

•    Защо не се организира съвместна среща на производители, преработватели и търговци, за да се запознаят и обсъдят бъдещата си съвместна дейност, а се извикаха само производителите, за да попълнят анкетни карти за очаквана продукция и изказани проблеми, а после дойде новината за подпомагане на търговци и преработватели?
•    Щом транспортът е 40, 60 или 80 ст. за търговците и същата тази цена ни дават на нас на закарана продукция, тогава колко е и къде е включена цената на производствените ни разходи, заплатата на производителите и работниците им, на кредитите и лихвите по тях?
•    Защо се подпомагат само три зеленчука, а останалите не?
•    Защо на оранжерийните производители се изисква да имат подадено заявление за кампания 2019, а за останалите видове плодове и зеленчуци се изисква заявление за кампания 2020 г.?

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Браншовици: Да има специален режим на карантина за работниците

Браншовици: Малките фермери са най-застрашени от бедност в кризата

От бранша: Имаме нужда от работници, но ще можем ли да им платим?