На земеделците, които дарят своя продукция за социалните патронажи и социалните услуги, ще се изплащат субсидии в рамките на съществуващите схеми. Това стана ясно от интервю на социалния министър Деница Сачева пред Нова телевизия.

Заповед: Нетрайни храни ще се изкупуват от социалните служби

Предоставените безвъзмездно стоки ще се считат за реализирана продукция и ще се доказват пред Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) с протоколи за дарение. Протоколът за дарението ще важи наравно с фактурите, които иначе се издават от производителите на купувачите.

Целта е да бъдат подпомогнати както земеделските производители, така и социално слабите, уточни Деница Сачева.

Социалният министър добави още, че се обсъжда как да бъдат осъществени доставките на храни до учениците по програмата училищен плод и мляко. По нея ще бъде използван наличният ресурс, за да се закупят пакети с храна, които да стигнат до децата.

Целта е да се реализира това, което те не могат да консумират, защото не са на училище и ще се направи така, че да стигне до тях в рамките на тези два месеца, обясни Сачева.

Над 420 000 деца и ученици ще получат полагащите им се продукти по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ в домовете си, съобщиха по-рано тази седмица от аграрното министерство.

Служители на Сициалния патронаж ще разнасят по домовете на децата млечни продукти и плодове с по-голяма трайност при изпълнение на училищните схеми в условията на извънредно положение в страната срещу разпространението на коронавируса.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

МЗХГ: Сирене и плодове за децата ще се доставят по домовете

Одобриха 250 млн. евро за училищните схеми в ЕС

Напрежение в земеделието: Няколко бранша искат среща с премиера