Пътуванията на сезонните работници в земеделието до стопанските обекти и полетата ще бъдат допълнително облекчени, стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Осигурява се достъпът до нивите и градините

На извънредно заседание днес Министерският съвет е взел решение министърът на здравеопазването Килир Ананиев да направи промени във вече издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници, до обработваемите селскостопански площи.

ВОДЕЩИТЕ НОВИНИ

Транспортните средства ще трябва да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите се задължават да осигурят лични предпазни средства - ръкавици и маски.

Целта на промените е да се осигури засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция в условията на обявената пандемия от коронавируса COVID 19.

Остава в сила изискването за попълване на декларации при преминаване на контролно-пропускателните пунктове (КПП), създадени на входовете и изходите на областните градове. 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов е предложил водачите на превозните средства със сезонни работници да се легитимират със служебни бележки, съдържащи маршрута и списък на пътниците, издадени от юридически лица със съответния предмет на дейност или от регистрирани земеделски стопани.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Десислава Танева: Може да платим СЕПП по-рано

Нова заповед на министър: Фермерските пазари да работят!

Механизъм срещу кризата: Производители на плодове и зеленчуци се обединиха