Европейската комисия не беше достатъчно силна да отговори добре на европейската протестна вълна и моята прогноза е, че вероятно тя ще продължи. Комисията трябваше ясно да каже, че подкрепя фермерите“, коментира председателят на парламентарната Комисия по земеделие Десислава Танева.

Четете още: Георги Тахов: До края на април сключваме договорите по процедурите по НПВУ

Според нея исканията на фермерите в цяла Европа са справедливи и “първото, от което трябва да се водим в решенията си, е да не разрушаваме пазарите. Защото какъвто и инструментариум за подкрепа да предприемеш, след като си разрушил справедливостта на пазара, ти не можеш да компенсираш щетите за най-малките, които първи излизат от сектора. В тази посока трябва да се работи още”, смята депутатът.

“В средносрочен план предстои големият въпрос какво се случва след 2027 г., когато Украйна стане пълноправен член на ЕС и ние не можем по никакъв начин да очакваме увеличение на бюджета за ОСП”, допълни Десислава Танева. 

“Сега бягаме след вятъра. Трябва да бъдем обективни - бягаме доста бавно. Вземат се решения, когато вече фермери са излезли от сектора. Коригираме с нови грешки вече допуснати грешки. Така не може да продължава и според мен в новия програмен период трябва да се вземат нови решения за механизъм, по който ще се прилага инструментариумът на ОСП”, коментира още тя.