За изтеклата 2023-та година Държавен фонд “Земеделие” е изплатил над 3 млрд. лева по различни схеми и мерки, които администрира, а от началото на тази година сме изплатили над 270 млн. лева. Това съобщи Георги Тахов, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".

Той припомни, че до 9 април земеделските стопани могат да кандидатстват по помощта заради войната в Украйна, като средствата ще бъдат изплатени до 22 април, уточни той. 

ДФЗ е създала необходимата организация и се очаква прием на около 50 000 заявления за 3 седмици и кратък период, в който заявленията трябва да бъдат обработени и изплатени средствата

Тахов съобщи, че по двете отворени процедури за прием по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) - Инвестиции в технологична и екологична модернизация, както и Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци са подадени над 4000 проекта с обща стойност на заявената помощ над 1,8 милиарда лева. Това е и най-големият брой проекти, който ДФЗ трябва да обработи в кратки срокове. 

Над 600 експерти от централното управление на ДФЗ и от страната са включени в обработката на документите, стана ясно от изпълнителния директор на ДФЗ.

“В момента се извършва оценка на допустимостта на кандидатите. Изпратени първите уведомителни писма за неточности, след което ще преминем към финализиране на обработката и приключване на оценката на проектите. В края на месец април трябва да бъдат сключени договорите”, коментира още Георги Тахов. 

“Анализ на база заявените от кандидатите по първата процедура от НПВУ - Инвестиции в технологична и екологична модернизация, установява, че наличният финансов ресурс би бил достатъчен за финансиране на проекти с или над 60 точки. След като бъдат извършени всички проверки за допустимост на кандидатите и заявените за тях разходи и точки, съгласно критериите, бюджетът може би ще достигне за кандидати под тези точки. По отношение на приема на процедурата

Центровете за подготовка на предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци предварителните данни сочат, че наличният бюджет би бил достатъчен за финансиране на проекти, които са получили над 22 точки по критериите за подбор“, каза още Тахов.

Той уточни, че в случай, че бъде увеличен бюджетът по двете процедури, което не е изключено, ще бъдат финансирани и останалите проекти с по-малък брой точки.