Нужно е неотложно сближаване на икономическите, климатичните и социалните предизвикателства, които засягат фермерите в цяла Европа. Това са изводите от пресконференцията на Copa-Cogeca пред медиите, в която участва и Агри.БГ.

Фермерите са изложени на нарастващи разходи и пазарен натиск от търговци и прекупвачи. Допълнително, някои аспекти на търговската политика на ЕС създават напрежение върху основните продукти от потребителската кошница и ограничават способността на фермерите да предоставят стоки на достъпни цени, стана ясно на пресконференцията.

От Copa-Cogeca подчертаха необходимостта селските райони и сектора на селското и горското стопанство да бъдат в центъра на политиките на ЕС. 

Именно това виждаме и в редица европейски страни, визирайки протестите на фермерите. Земеделците продължават да изразяват острата нужда от стабилност и предвидимост.

Според Copa-Cogeca е нужно прилагане на спешни мерки за опростяване на работата и живота на фермерите и въвеждане на стимулиращи мерки; осигуряване на реципрочност в стандартите за земеделско производство и равни условия на конкуренция; гарантиране, че европейските ферми получават справедливо възнаграждение, както и спешно и ефективно прилагане на Директивата за нелоялните търговски практики във всяка държава членка.

Малко след пресконференцията беше изпратено и отворено писмо до председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което Copa-Cogeca настояват ЕС да се справи ефективно с фермерските протести, за което е нужно поставянето на селскостопанския сектор обратно в основата на своята стратегия.

В писмото се подчертава, че селското и горско стопанство са от решаващо значение за ЕС, тъй като фермерите произвеждат необходими стоки и осигуряват продоволствена сигурност за 450 милиона потребители. Въпреки това земеделците са изправени пред множество предизвикателства, включително екстремни климатични събития и неустойчиви търговски практики.

Протестите на земеделските производители се усилиха през последните години, като техните опасения са често останали без отговор. Copa-Cogeca подчертава важността на включването на фермерите в решенията за устойчиво развитие и зелен преход.

В отговор на предизвикателствата Copa-Cogeca призовава за редица мерки, включително опростяване на административните процедури, осигуряване на реципрочност в стандартите за земеделско производство и справедливо възнаграждение за фермерите.

Те също така призовават Европейската комисия да преразгледа своите политики и да въведе подходящи мерки за подкрепа на земеделските производители, включително справедливи цени и спешни действия за противодействие на нелоялни търговски практики.

Наред с това на пресконференцията Copa-Cogeca призова за спешни мерки за опростяване на работата и живота на фермерите и въвеждане на стимулиращи мерки. Това включва премахване на всякакви прекомерни административни тежести, несъвместими с агрономическите условия, както и ново законодателство. 

Оттам приветстваха ЕК за вече предложената дерогация за ДЗЕС 8, но според Copa-Cogeca такава дерогация следва да се договори и за ДЗЕС 1, ДЗЕС 2, ДЗЕС 6 и ДЗЕС 7

Междувременно Българска аграрна камара заедно с колегите си от Полша, Словакия, Унгария, Чехия, Литва, Латвия, Румъния и Хърватия отправиха съвместен апел за "връщане към реалността и призив на земеделските стопани за решения за рестарт на ОСП", с които :
- да се отхвърлят всякакви задължителни ограничения на размера на земеделското производство;
- да се отмени или основно да се промени споразумението ЕС-Украйна;
- да се опростят и намалят бюрократичните изисквания за земеделските фермери.

Паралелно на това в събота, 24 февруари, френски фермери изсипаха количка оборски тор и се опитаха да стигнат до френския президент Еманюел Макрон на селскостопанското изложение в Париж SIA 2024.

Протестиращите предизвикаха хаос на сцената на най-голямото селскостопанско изложение в страната, чупеха щандове на свои колеги и показаха своето недоволство. На изложението имаше и български посетители.