До 5 юни 2025 г. да бъде подновено суспендирането на вносните мита и квоти за украинския износ за ЕС, се споразумяха Съвета на ЕС и преговарящите от страна на Европейския парламент, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

В същото време ЕС реши да засили защитата на чувствителните селскостопански продукти чрез засилване на защитните мерки, които вече са включени в действащия регламент относно временните мерки за либерализация на търговията, за да се вземе предвид всяко неблагоприятно въздействие върху пазара на една или няколко държави членки, а не само върху пазара на ЕС като цяло, както е и сега. 

Нова автоматична предпазна мярка ще бъде добавена и за някои чувствителни продукти, като домашни птици, яйца, захар, овес, царевица, булгур и мед, се казва в съобщението на ЕК. 

Автономните търговски мерки (АТМ) ще позволят на Украйна да продължи да генерира собствени приходи от търговските потоци с ЕС, което е важно за подкрепа на нейната икономика при много трудни обстоятелства. В съчетание с широката военна, финансова и хуманитарна подкрепа на ЕС това ще помогне на Украйна за дългосрочното ѝ възстановяване, както и за постепенното ѝ интегриране във вътрешния пазар на ЕС.

Обновеният регламент ще се прилага от 6 юни 2024 г. до 5 юни 2025 г. и се отнася до продължаващото суспендиране на всички дължими мита и квоти от Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна за създаване на задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия (ЗВЗСТ).

Регламентът ще включва и два предпазни механизма за защита на пазара на ЕС:


-    засилена версия на съществуващия механизъм, който ще се прилага въз основа на редовен мониторинг, позволяващ на Комисията да налага всякакви защитни мерки, ако са изпълнени определени условия;
-    автоматичен защитен механизъм, който ще задължи ЕК да въведе отново тарифни квоти, ако вносът на домашни птици, яйца, захар, овес, царевица, едрозърнест и дребнозърнест грис надвиши средноаритметичната стойност на количествата, внесени през 2022 г. и 2023 г.


Предвижда се освен новите продукти, които ще бъдат наблюдавани, срокът за задействане на автоматичната предпазна мярка да се съкрати от 21 на 14 дни. Към момента ЕК наблюдава засилено вноса от Украйна на пшеница и други зърнени култури, като има право да използва споменатите инструменти в случай на смущения на пазара. 

Предвижда се мярката да бъде активна, след като Европейският парламент и Съветът одобрят споразумението, а след това евродепутатите я одобрят. Регламентът трябва да бъде приет от Съвета, подписан от представителите на Съвета и на Европейския парламент и публикуван в Официален вестник преди да влезе в сила на 6 юни 2024 г.