Помните ли съмненията за корупция с десетки хиляди декари земи от Държавния поземлен фонд, смяната на директори, инспекциите, „миризмата” в Областна дирекция „Земеделие”– Силистра? Може би Дунавът отми случая, но от време на време въпросите за него продължават да изплуват.

Какво ще бъде записано в споразумението между фермерите и властта?

През есента на 2022 г. държавата отмени търгове за 10-годишен наем на земя от ДПФ (20 000 дка), осъществени в края на юли и началото на август същата година, след сигнали за нарушения и корупция в ОДЗ – Силистра. Последваха поредица от проверки и всички многогодишни търгове бяха изпратени на Прокуратурата. 

„При тези нарушения нямаме правното основание да сключим договорите за всички търгове”, заяви в началото на ноември тогавашният служебен министър Явор Гечев. Анулирането на тръжните процедури предизвика недоволство у местни фермери, които нарекоха протакането на процеса „престъпно бездействие”. Земеделците и обществото изпаднаха в състояние на очакване какво ще разкрие поредният скандален случай за корупция и какви ще са последствията.

Първото последствие сякаш беше, че от 3 ноември отново директор на ОДЗ – Силистра стана Гинка Катева, която заемаше длъжността от 28 април 2020 г. до 4 февруари 2022 г., когато бе заменена със заповед на земеделският министър (Иван Ивнаов) от д-р Радко Славов, до отстраняването му в началото на ноември от служебния ресорен министър Явор Гечев.

Оказа се, че в доклада на агроминистерството съществуват нередности по търг още през 2021 г., а директорът по чието време е станало това, е отстранен. Впоследствие е сменен и следващият шеф на областната дирекция с мотивите, че е провел също порочен търг.

Цялата история е низ от кръстосани сигнали, обвинения в корупция, рокади и неясни резултати. През май 2023 г., месец преди сформирането на редовно правителство, служебният агроминистър Явор Гечев зави от парламентарната трибуна: „Поемам ангажимента, че след кампанията, другата седмица ще пуснем конкурс за директор на Областна дирекция „Земеделие” (ОДЗ) – Силистра.”

Това не беше изпълнено. В депутатско питане от януари 2024 г. се припомня, че директор на ОДЗ – Силистра все още е Гинка Катева, като се сигнализира за нови съмнителни дейности – чистка на служители, продажба на част от стопански двор в Айдемир и на апетитни парцели.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев даде официална информация по темата в Народното събрание:

„След сигнали за незаконосъобразни действия в ОДЗ – Силистра, постъпили през 2022 г., са предприети незабавни действия, като са извършени проверки по отношение на тръжните процедури за стопанските 2021 – 2022 г. и 2022 – 2023 г. Доклад от инспектората на МЗХ с констатираните изводи и нарушения е изпратен на Районна прокуратура - Силистра. 

В резултат от проверките е прекратена първата тръжна процедура за 2022 г., даване на конкретни указания до дирекцията за подобряване на контрола по отношение на провеждането на тръжни процедури, завишаване на контрола по отношение на проверките за наличие на задължения по договори за възмездно ползване на земи от ДПФ и за предприемане на действия в случай на забавени плащания. 

След извършване на проверки са образувани три дисциплинарни производства, по които са уволнени служители, участвали в тръжната процедура. Същите са обжалвани и са налице неприключили дела в Административния съд в Силистра, където са върнати от ВАС за разглеждане от друг състав на съда с мотив, че при издаването на заповеди за налагане на дисциплинарно уволнение директорът на ОДЗ - Силистра е спазил правните предпоставки при издаването им.”

Така почти две години по-късно още няма достатъчно яснота. Изглежда, че ще чакаме продължение.