Поемам ангажимента, че след кампанията, другата седмица ще пуснем конкурс за директор на Областна дирекция „Земеделие” (ОДЗ) – Силистра. Това обяви служебният агроминистър Явор Гечев от парламентарната трибуна в отговор на депутатски въпрос, свързан с проверките на нарушенията от страна на дирекцията през последните години.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

По думите му министерството е предприело кризисни мерки, за да може административно да довърши изпълнението на земеделския сезон в областта, след като през 2022 г. заради констатирани нарушения всички търгове бяха спрени. 

Вече сме на фаза там да можем да обявим прозрачен търг и да има читав директор”, убеден е земеделският министър. Той подчерта, че инспекторите, които проверяваха за нарушения от 2015 г. насам, по време на управлението на няколко директори, установили тенденция и изразили недоумение как е възможно толкова пъти да се наруши закона.

В разгара на сагата, през ноември 2022 г., Явор Гечев обяви, че при тези нарушения няма как да бъдат сключени договорите за всички търгове и обеща, че ще се работи по план график, които да позволи максимално бързото разпределение и сключването на едногодишни договори. Сега агроминистърът обяви:

„В настоящия момент само едно землище не е сключило споразумения. Ако не бяхме предприели тези действия, щеше да има ощетяване на държавата с над 600 000 лв. по сметки, направени от Министерството на земеделието (МЗм).”

Той изброи и редица констатирани нарушения като: несъответствие в изпратената информация до общинските служби земеделие и тази публикувана от ОДЗ - Силистра по отношение на свободните земи от Държавния поземлен фонд (ДПФ), които били обект на търга; допускането до тръжната процедура на кандидат, обработващ повече от 10 000 дка земя, което е недопустимо по закон, и с него впоследствие е подписан договор; непредставени протоколи от проведения търг; при един от договорите има забавено изплащане на аренда без начислени неустойки; противозаконно сключване на договори за аренда от директора на дирекцията през 2016 г. и други.

„Установен е и случай, в който през периода 2018 -2022 .г земеделски стопанин е представил за регистрация в общинска служба земеделие пет договора за наем на имоти от ДПФ, които не са сключени от директор на областна дирекция земеделие. Въз основа на това същият е участвал в споразумение за създаване на масиви за ползване и е бил подпомаган от ДФ „Земеделие” в схеми и мерки за директни плащания, допълни още Явор Гечев.

Материалите и докладът от проверките са изпратени на Районна прокуратура - Силистра и на компетентните дирекции в ДФЗ.