Престъпно бездействие нарекоха земеделските стопани от Силистра неяснотата и протакането на сагата около отменените търгове за наемане на земя от Държавния поземлен фонд (ДПФ). За да изразят несъгласието си с анулирането на тръжните процедури, преминали от 28 юли до 4 август, те се събраха на 10 ноември пред ОД „Земеделие“ в Силистра на мълчалив протест. През лятото около 20 000 дка земя са пуснати на търг за наемане за срок от 10 години.

Търговете за ниви в Силистренско са дадени на Прокуратурата

Спечелилите наддаването не са съгласни с отмяната и заявяват, че търговете са редовни. „От 30 години съм на търгове за държавни земи, това е може би единственият с толкова много държавна земя. Може би има някакви схеми… Според нас всичко е редовно, участвали сме, офертите ни са тук, знаем си резултатите“, изрази общото мнение Венцислав Костадинов. Той е спечелил около 220 дка, но с тези земи все още нищо не може да направи. Причината: сроковете за всякакви действия - било то юридически, било то преки на полето, са изтекли. 

Земеделските стопани нямат никакви указания черно на бяло, никакви уведомления или информация какво се случва. Без документи дори не може да се обжалва в съда отмяната на търговете, коментират още събраните земеделски стопани. 

Стопани: Нямаме покани, няма връщане на депозити, няма съобщения за опорочаване, няма заповед за анулиране, няма писмени документи. Но има срокове, в които трябваше това да се свърши.

Част от производителите признават, че въпреки неведението са предприели на свой риск конкретни стъпки и някои от тях са изорали спечелените парцели, а други дори са засели пшеница. Те са откровени, че на търга наддаването е стигнало от 100 до 160-180 лв./дка.

„При тази неяснота няма нито една заповед за влизане на споразуменията в сила. Така рискуваме да загубим субсидиите. Без споразумения няма правни основания, няма очертаване, настъпва каша“, обобщава Атанас Атанасов. 

Според протестиращите зад бездействието, забавянето и липсата на всякакви документи и указания относно проведения търг се крият други намерения. По думите им измамните схеми се практикуват от години и се знаят какви са – дават се земи без търг на определени лица, апетитни парцели не се обявяват на търг, а се сключват дългогодишни договори или пък при уж неотваряни оферти определен кандидат печели с 1 лев над всички останали.   

От ОД „Земеделие“ в Силистра съобщиха, че предстоят теренни проверки. Новият директор Гинка Катева, заемаща длъжността от 3 ноември,к аза, че до месец трябва да има решение по казуса и се очаква официална заповед за анулиране на проведения търг. С проблема вече се занимава и Районната прокуратура в Силистра. Търговете се разследват, обяви служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на заседание на земеделската комисия в Народното събрание.