С казуса в Силистра целия екип се занимава от около два месеца. Проблемът в областта е, че към настоящия момент няма сключено нито едно доброволно споразумение. 

Дали пак гъските няма да изядат парите за субсидии?

След проверка на инспектората и по сигнали всички многогодишни търгове са изпратени на Прокуратурата за разследване. Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев пред депутатите в земеделската комисия в Народното събрание. 

При тези нарушения нямаме правното основание да сключим договорите за всички търгове. Това значи, че една от най-аграрните области в България ще остане в реални граници, а ние не можем да го позволим”, каза министърът. 

Той посочи, чепроверките са установили огромен брой нарушения. 

“Колегите, които командировахме от другите звена, казаха, че не знаят, че толкова може да се наруши законът. Разбира се, че при всички тези неща се наложи да отстраним директора”, уточни Гечев. 

От 3 ноември отново директор на Областната дирекция “Земеделие” е Гинка Катева. Тя заемаше длъжността от 28 април 2020 г. до 4 февруари 2022 г., когато бе заменена от д-р Радко Славов, който пък бе отстранен в началото на месеца от служебният министър на земеделието Явор Гечев. 

Гечев обясни, че се работи по план и има ясен график, чрез което се цели да се дадат съответните имоти от Държавния поземлен фонд с едногодишни договори на цената, която е постигната в съответната община. 

“Максимум до януари месец трябва да е приключен този процес. Като това няма да се случи със самата община Силистра, защото там постигнатите цени са 512 лв., което е аномалия за два парцела по няколко декара до някой селскостопански двор. Подходът ще е по-различен там. Причината е, че не можем да си позволим да сключим едногодишни договори на средна постигната цена, защото разликата между реалните цени ще е около 700 000 лв.

Идеята е да направим максимално бързо разпределение, което да позволи сключването на едногодишните договори и нормален процес при стопанисването на земята”. 

Проблемът в тази област е системен и трябав да бъде решен с определено внимание, допълни Гечев. 

Именно заради проблема с отменените търгове, фермери от Силистренско обявиха, че ще протестират