За обратното начисляване на ДДС се говори много и отдавна. Всяка година се зараждат дискусии, които преминават в дебати, стига се до сформирането на работни групи и настава тишина. 

2019 г. в селското стопанство: Оранжерийно производство

Последно чухме да се говори по темата в края на месец август 2019 г. Тогава земеделският министър Десислава Танева коментира, че ресорното ведомство е изпратило своето  официално искане за обратно начисляване на ДДС за плодове, зеленчуци и сурово мляко до Министерство на финансите. А то от своя страна трябва да договори данъчното изключение в ЕС.

Данните на Десислава Танева показват, че тогава около 30-40% от производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко у нас не са били регистрирани по ДДС заради малкия обем на тяхната дейност. 


„С нулевата ставка, освен, че ще се стимулират българските производители, ще се решат и други проблеми, като опитите за укриване на данъци, чрез предоставяне на фактури, с вписани прекалено ниски, непазарни цени, което би било проблем и за самите фермери по време на данъчни проверки", допълни тогава министърът.

По време на InteliFresh зам.-министър Чавдар Маринов коментира пред Агри.БГ напредъка по темата.

“През месец февруари отново ще стартира инициатива. Ние, от Министерство на земеделието, храните и горите, отново сме подали информация до Министерство на финансите. Разширили сме списъка с културите. Добавили сме тези, които попадат в обхвата. Добавили сме и листите зеленчуци. Така че през месец февруари отново очакваме реакция от Министерство на финансите”, каза Маринов.

Темата коментира и Димитър Рачев, член на УС на Съюз на Дунавските овощари (СДО):

"Имаме разбиране от страна на Министерство на земеделието, храните и горите. Темата мина и през Комисията по земеделие. Няколко министерства работят заедно затова се надяваме до година, година и половина, да има резултат", коментира от своя страна Рачев.

Чавдар Маринов: Първо интервю като зам.-министър

И докато в края на 2019 г. фермери, а и преработватели се надяваха дискусиите по темата да бъдат успешни и обратното начисляване на ДДС да се прилага от този сезон; 2020 г. стартира с неособена яснота и отговори кога и дали ще има нулеви ставки за плодовете, зеленчуците и суровото мляко.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Обратното начисляване на ДДС: Мисията възможна?

Какво вълнува производителите на плодове и зеленчуци?

Пиперът от внос изпревари родното производство