Преди доста време в Пловдив на една среща Българската асоциация на малинопроизводителите и биоягодоплодните (БАМ-Я) заедно със Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци взаимно направихме това предложение. За обратното начисляване на ДДС се говори много и отдавна. Много от нашите колеги, както и ние, смятаме, че трябва да се приложи и изказваме задоволство, че най-накрая този въпрос се разглежда, каза за Агри.БГ Божидар Петков, председател на асоциацията, във връзка с позицията на земеделският министър Десислава Танева, че българските плодове, зеленчуци и суровото мляко трябва да не се облагат с Данък върху добавената стойност (ДДС).

Министър Танева: Без ДДС за български плодове, зеленчуци и сурово мляко


„Още на тази среща и браншовете и преработвателите бяха категорични в това, че искаме производителите на плодове и зеленчуци да имат подпомагане за тези, които работят в индустрията. В същото време индустрията казва: ние искаме да има специално подпомагане за производителите, които работят за индустрията“, каза Петков и добави, че това ще е от полза за всички.


Обратното начисляване на ДДС повече помага на преработвателите, отколкото на производителите. 


„Нека дам един пример –  продаваме праскови, които например, струват 1 лв./кг, но и гръцките праскови са по 1 лв./кг. Към момента обаче нашият производител трябва да продаде този килограм праскови за 1 лв + ДДС (20%), а на гръцката праскова не се начислява ДДС. Веднага излиза, че гръцката праскова е по-евтина с 20%. С тези действия за 0% ДДС за плодовете и зеленчуците може да стане така, че всички да продават на преработватели и потребители на едни стойности“, обясни председателят на БАМ-Я. 


В момента продължават да се водят предварителните разговори, за да се намери благоприятно административно решение.

Земеделското министерство изпрати своето официално искане за обратно начисляване на ДДС за тези продукти до Министерство на финансите, което от своя страна трябва да договори данъчното изключение в ЕС.

Данните на Десислава Танева показват, че сега около 30-40% от производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко у нас не са регистрирани по ДДС заради малкия обем на тяхната дейност. 


„С нулевата ставка, освен, че ще се стимулират българските производители, ще се решат и други проблеми, като опитите за укриване на данъци, чрез предоставяне на фактури, с вписани прекалено ниски, непазарни цени, което би било проблем и за самите фермери по време на данъчни проверки", допълни министърът.


Фермерите, а и преработвателите се надяват дискусиите по темата да бъдат успешни и обратното начисляване на ДДС да се прилага от следващия сезон.